Novák Katalin az amerikai-mexikói határon beszélgetett a migrációs helyzetről

2022. szeptember 23. – 10:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az államfő egyesült államokbeli hivatalos látogatásának harmadik napján San Diego-i otthonában kereste fel a magyar születésű, zsidó származású Edith Eva Eger, azaz Éger Edit Éva írót, pszichológust, holokauszttúlélőt. Novák Katalin a Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést adta át a 95 éves terapeutának, aki a poszttraumás stressz-szindróma kezelésében szerzett hírnevet.

Éger Editet a saját, háborús időkben szerzett traumája okozta szenvedés enyhítésének szándéka indította el a pszichológusi pályán. A náci koncentrációs táborban megélt időszakról szól A döntés című, 2017-ben megjelent visszaemlékezéskötete, amely a The New York Times és a The Sunday Times sikerlistáján szerepelt. A hazai moly.hu-n a 23. helyen áll a legjobb kortárs könyvek listáján. Második könyve Az ajándék – 12 életmentő lecke címen 2020-ban jelent meg. Éger Edit nyilatkozataiban elmondta, hogy mindig, amíg csak él, magyar lesz (interjúnk itt olvasható vele).

Novák Katalin csütörtökön ellátogatott az amerikai-mexikói határ kaliforniai szakaszán álló határfalhoz, ahol az amerikai vám- és határőrség helyi munkatársa adott tájékoztatást a jelenlegi migrációs tapasztalatokról. Az államfő érdeklődésére a határőr elmondta, hogy az elmúlt években egyre növekvő migrációs nyomással szembesülnek, főként Texasban, de a fal ellenére Kaliforniában is többen próbálkoznak. Hozzátette, hogy számukra a nemzetbiztonság fenntartása az elsődleges, de jelenleg erőforráshiánnyal és főként létszámhiánnyal küzdenek.

Novák Katalin amerikai látogatásának hivatalos programjai a hétvégén Los Angeles-ben folytatódnak, ahol egyetemen tart előadást a magyar családtámogatás lépéseinek tapasztalatairól, találkozik a nyugati parton élő magyar tudósokkal, a helyi zsidó közösségek vezetőivel, majd vasárnap részt vesz a református magyar közösség családi napján is. Kaliforniából az államfő az Egyesült Államok közép-nyugati államaiba utazik, ahol előadást tart, és szintén találkozik a helyi magyarok szervezeteinek képviselőivel – írja az MTI.

Az államfő egyesült államokbeli hivatalos látogatásának első két napját New Yorkban töltötte, ahol felszólalt az ENSZ Közgyűlésén, részt vett az ENSZ női állam- és kormányfőknek szervezett fórumán, tárgyalt António Guterres ENSZ főtitkárral, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusszal, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatójával, valamint megbeszélést folytatott Ronald Lauderrel, a Zsidó Világkongresszus elnökével, és több más nemzetközi, amerikai zsidó szervezet vezetőjével.

Röviddel elnöki beiktatása után készítettünk interjút az államfővel, amit itt tud elolvasni.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!