Novák Katalin II. Erzsébetet idézve beszélt az ENSZ Közgyűlésén

2022. szeptember 21. – 22:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Magyarország arra sürgeti az ENSZ tagállamait, hogy az orosz–ukrán konfliktusban a békét nyilvánítsák elsődleges célnak – erről is beszélt Novák Katalin köztársasági elnök az ENSZ Közgyűlése előtt.

Novák a 77. ülésszak plenáris ülésén mondott beszédében emlékeztetett arra, hogy az ENSZ megalakításának legfontosabb célja a béke volt, ahogy ezt az ENSZ Alapokmány I. cikke is megfogalmazza. Elmondta, hogy Magyarország szomszédságában 20 évvel a délszláv háború után újra háború zajlik, és különös aggodalmat okoz, hogy a háborúnak határon túl élő magyarok is áldozatául esnek.

Megerősítette, hogy Magyarország határozottan elítéli Oroszország Ukrajna elleni agresszióját, amely hatalmas emberi szenvedést és pusztítást okozva romba döntötte Európa békéjét, és súlyos kihatással van a világ rendjére.

Novák azt mondta, hogy a magyarok a konfliktus kezdete óta az áldozatok mellett állnak, és hozzátette, hogy „jelenleg is zajlik Magyarország történetének legnagyobb humanitárius akciója, a magyar emberek, egyházak, civil szervezetek, önkormányzatok és a kormány a konfliktus kezdete óta már közel 1 millió embernek nyújtottak menedéket”.

„Megtanultuk, hogy a háború gonosz és nem vezet sehova. A háborúnak csak áldozatai vannak, és a legnagyobb veszteségek a családokat érik: az anyákat és apákat, akik elveszítik gyermekeiket a csatatéren, feleségeket, akik elvesztik férjüket a harcokban, gyerekeket, akik elvesztik testvéreiket a háború poklában.

A lehető leghatározottabban szólítunk fel az ártatlan civilek ellen elkövetett háborús bűnök kivizsgálására. Ezeket a bűncselekményeket az illetékes nemzetközi intézményeknek dokumentálniuk kell, ki kell nyomozniuk és bíróság elé kell állítani az elkövetőket. Egyetlen elkövetett bűncselekmény sem maradhat büntetlenül”

– mondta Novák Katalin, és kijelentette, hogy a béke helyreállítása mellett kell kiállni.

A köztársasági elnök több ponton is idézte II. Erzsébetet, aki 2010-ben az ENSZ Közgyűlésében elmondott beszédében fogalmazta meg azt a gondolatot, hogy a vezetés legnehezebb formája a békét „megvívni”. Novák felhívta a világ vezetőinek figyelmét, hogy az ENSZ nemzetközi békenapján legyenek hűek II. Erzsébet örökségéhez, hogy békében élhessünk.

(MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!