Közel 160 ezer kiszivárgott dokumentum enged bepillantást az orosz internetes megfigyelés működésébe

2022. szeptember 23. – 13:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az internet és a telekommunikáció ellenőrzéséért felelős orosz hatóság, a Roskomnadzor közel 160 ezer kiszivárgott feljegyzése bepillantást enged az ország legtávolabbi pontjaira is elérő orosz internetes megfigyelés és cenzúra működésébe, írja a New York Times.

Aktivisták még márciusban hozták nyilvánosságra a Roskomnadzor baskíriai irodája által készített dokumentumokat, amelyeket a New York Times aztán részletesen átnézett. A lap szerint a 2008-ban létrehozott Roskomnadzor az évek során az orosz megfigyelési gépezet egyik fontos elemévé, szinte hírszerzési ügynökséggé változott, ami honlapokat, közösségi médiás tartalmakat, hírszájtokat monitoroz, és aztán például „kormánypárti”, „kormányellenes” vagy „apolitikus” jelzőkkel látja el őket.

A dokumentumok alapján a Roskomnadzor részletes információval szolgált a kritikus véleményeket megfogalmazók online aktivitásáról a biztonsági szolgálatok felé. A lap szerint ezeknek következményei is lettek, a megfigyeltek közül többeket letartóztatott és akár hónapokig fogva tartott a rendőrség, mások az üldöztetéstől félve elmenekültek az országból.

A bebörtönzött ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij említésére és szövetségeseire kifejezetten figyelő szervezetnek fontos szerepe volt az ukrajnai háború kezdete után is a közhangulat és a kritikus hangok nyomon követésében. „Az orosz társadalom destabilizációjáról” szóló egyik jelentésben például egy ellenzékinek minősített portál cikkét emelték ki, amely arról szólt, hogy Putyin csak önös érdekből támadta meg Ukrajnát. Egy másik dossziéban pedig részletesen felsorolták, kik a portál tulajdonosai és hol élnek. (New York Times)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!