Az orosz külügyminiszter a beszéde után kivonult az ENSZ BT üléséről

2022. szeptember 23. – 05:34

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter az ENSZ Biztonsági Tanácsának csütörtöki ülésén elmondott beszéde után kivonult a teremből. Előtte azt mondta, hogy Ukrajna és szövetségesei megpróbálnak egy orosz agresszióról szóló narratívát rájuk kényszeríteni, Ukrajnát totalitáriusnak nevezte, és aggodalmát fejezte ki az orosz hadifoglyok sorsa miatt. Azt is kijelentette, hogy nem bízik a Nemzetközi Büntetőbíróságban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter az ülésen azt mondta, Vlagyimir Putyin orosz elnök úgy döntött, hogy nem enyhíti a feszültséget, hanem tovább eszkalálja a helyzetet, és „olajat önt arra a tűzre, amit ő indított el.” Azt mondta, hogy semmilyen orosz annexió nem veheti el Ukrajna jogát, hogy megvédje a saját területét.

Fotó: Amr Alfiky / Reuters
Fotó: Amr Alfiky / Reuters

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter arról beszélt, hogy az orosz diplomaták bűnrészesek, és megpróbálják elfedni az Oroszország által elkövetett bűncselekményeket. Szerinte Ukrajna békét akar, nem ők választották ezt a háborút, csak normális életet akarnak élni.

Vang Ji kínai külügyminiszter szerint az ENSZ elsődleges célja kell, hogy legyen a párbeszéd helyreállítása a felek között, hogy aztán a tárgyalások eredményeként végül béke lehessen. (Sky News)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!