Zelenszkij: Megkínzott embereket, egész családokat találtak a tömegsírokban

2022. szeptember 17. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár sikeres volt az elmúlt hetekben az ukrán ellentámadás, de Volodimir Zelenszkij szerint korai lenne még háborús fordulatról, vagy a konfliktus végéről beszélni. Az ukrán elnök a Reutersnek adott interjújában arról is beszélt, hogy a felszabadított területeken az oroszok háborús bűnöket követtek el – utalva ezzel azokra a tömegsírokra, melyeket nemrég tártak fel többek között Izjum környékén.

„Mai állás szerint 450 embert temettek el [Harkiv megyében]. De felfedeztek egyéni sírokat, megkínzott embereket, és egyes helyeken egész családokat is”

– mondta a hírügynökségnek Zelenszkij. Harkiv megye kormányzója is arról beszélt, hogy a tömegsírok exhumálásakor a holttestek egy részét hátrakötött kézzel találták meg. Zelenszkij szerint a harkivi helyzet hasonló a „Bucsa utáni véres szappanoperához”. A Kijev környéki városban tavasszal fedeztek fel tömegsírokat az oroszok kivonulása után, a tömegmészárlás vádját viszont Moszkva tagadja.

Volodimir Zelenszkij interjút ad a Reuters hírügynökségnek – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters
Volodimir Zelenszkij interjút ad a Reuters hírügynökségnek – Fotó: Valentyn Ogirenko / Reuters

Az ukrán elnök szerint az ellentámadásuk meggyőzheti az eddig hezitáló országokat arról, hogy érdemes fegyvert küldeni Ukrajnának. „Több segítséget szeretnénk kapni Törökországtól, Dél-Koreától. Több segítséget az arab világtól, Ázsiából” – mondta, majd kiemelte Németországot is. Zelenszkij szerint „bizonyos pszichológiai akadályai” is lehetnek a náci múlt miatt annak, hogy Berlin katonai felszerelést küldjön, de szerinte ezek is létfontosságúak az „orosz fasizmussal” szembeni harchoz.

A Reuters végül arról kérdezte Zelenszkijt, van-e ideje néha lepihenni, amire úgy válaszolt: „Nagyon szeretném, ha az oroszok lepihennének végre.”

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!