Putyin először kommentálta az ukrán ellentámadást: Meglátjuk, hogy végződik

2022. szeptember 17. – 10:10

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Tovább növelheti Oroszország az ukránok elleni támadások intenzitását, ha Ukrajna orosz területeket támad – erről beszélt pénteken üzbegisztáni látogatásán Vlagyimir Putyin, írja a Guardian. Az orosz elnök szerint továbbra is céljuk a Donyec-medence teljes megszállása, és Kijev sikeres ellentámadása ellenére nem lát indokot arra, amiért ezt a célt felül kellene vizsgálni.

„Nem sietünk”

– mondta Putyin a Sanghaji Együttműködési Szervezet csúcstalálkozója után. Hozzátette, hogy Moszkva eddig csak önkéntes katonákat küldött Ukrajnába.

Vlagyimir Putyin pénteki sajtótájékoztatója az üzbegisztáni Szamarkandban – Fotó: Sergey Bobylev / Sputnik / Pool via Reuters
Vlagyimir Putyin pénteki sajtótájékoztatója az üzbegisztáni Szamarkandban – Fotó: Sergey Bobylev / Sputnik / Pool via Reuters

Putyin pénteken kommentálta először a szeptember eleji ukrán offenzívát, amelyben több ezer négyzetkilométernyi területet szabadítottak fel Harkiv megyében alig egy hét alatt – nagyobb területet, mint amennyit a megszálló orosz erők foglaltak el az elmúlt négy hónapban. Az offenzíváról itt írtunk részletesen.

„Meglátjuk, hogyan alakul és hogyan végződik” – mondta az orosz elnök. Szerinte az ukránok az oroszországi polgári infrastruktúrát is célba vették, amire „eddig visszafogottan” válaszoltak, de „csak eddig”:

„Ha így alakul a helyzet, akkor a mi válaszlépéseink is komolyabbak lesznek. Az orosz erők néhány igen hatásos csapást is mértek nemrégiben”

– tette hozzá az orosz vezető, utalva ezzel a héten történt orosz támadásokra az észak-ukrajnai erőművek és a Krivij Rih közelében fekvő gátrendszer ellen.

Az üzbegisztáni csúcs egyébként más szempontból is kiemelt esemény volt: Hszi Csin-ping kínai elnök 2020 januárja óta először hagyta el Kínát, és találkozott Vlagyimir Putyinnal is. Az orosz elnök viszont nem igazán jött ki kézzelfogható eredménnyel az egyeztetésről – erről bővebben itt olvashat.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől