Vilmos herceg egy csapásra körülbelül egymilliárd dollárral gazdagodhatott

2022. szeptember 14. – 14:22

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Bár a brit királyi család végrendeleteit még sosem hozták nyilvánosságra és valószínűleg II. Erzsébet királynő személyes vagyonának értéke is családi titok marad, de becslésekből sejthető, hogy körülbelül mekkora vagyonról lehet szó. A Forbes tavaly 500 millió dollárra becsülte a királynő személyes vagyonát, amely főként ékszerekből, művészeti alkotások gyűjteményéből, befektetésekből, kedvenc tartózkodási helyéből, a skóciai Balmoral-kastélyból és a norfolki Sandringham-házból áll.

A két birtokot II. Erzsébet édesapjától, VI. György királytól örökölte, és ahogyan arról korábban írtunk, a királynő szabadideje jó részét gyerekkorában és uralkodóként is Balmoralban töltötte, ez volt a kedvenc helye, és itt is halt meg múlt héten csütörtökön, 96 éves korában.

„A királyi végrendeleteket még sohasem hozták nyilvánosságra, rejtve maradnak, így nem tudjuk pontosan mi van bennük, és a benne foglaltaknak mekkora az értéke” – mondta Laura Clancy, a Lancaster Egyetem médiaoktatója és a királyi pénzügyekről szóló könyv szerzője a CNN Businessnek. Mindenesetre becslések szerint a királyi család vagyonának nagy része 18 milliárd fontot (nagyjából 8400 milliárd forintot) tesz ki, földben, ingatlanokban és befektetésekben. Ezek szálltak át most a királynő örökösére, III. Károly királyra.

III. Károly már közvetlenül édesanyja, II. Erzsébet királynő csütörtöki halála után uralkodó lett, de szombaton formális ceremónián is királlyá nyilvánították (amit tudósítónk a helyszínen is követett).

III. Károly a péntek este a nemzethez intézett első királyi beszédében jelentette be, hogy az új trónörökös, Vilmos megkapja a walesi hercegi címet, amire neki magának régebben éveket kellett várnia. De nem elsősorban a következő napokban, hanem például majd a II. Erzsébet temetése után is csak hónapokkal később esedékes koronázás lebonyolításakor derülhet ki, hogy lesznek-e hangsúlyeltolódások a királynő uralkodásához képest, és ha igen, milyenek.

Károly trónra lépésével elsőszülött fia, Vilmos is sokkal vagyonosabb lesz, hiszen apjától megkapja a Cornwall hercege címet, és az azzal járó 140 ezer hektárnyi földet és ingatlant, aminek nagy része Délnyugat-Angliában található. A birtokot még 1337-ben III. Edward király hozta létre, és a legutóbbi pénzügyi évről szóló beszámoló szerint mintegy 1,2 milliárd dollárt (több, mint 400 milliárd forint) ér. A birtokból származó bevételeket „Cornwall hercegének köz-, magán- és jótékonysági tevékenységeinek finanszírozására” fordítják – olvasható a birtok honlapján.

II. Erzsébet királynő koporsóját hajnalban a Buckingham-palotában III. Károly király és felesége, Kamilla fogadta, majd délután átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. III. Károly király, illetve két fia, Vilmos és Harry hercegek a koporsó mögött sétálva teszik majd meg az utat. A londoni idő szerint délután fél 3-kor kezdődő 20 perces szertartást a canterburyi érsek fogja vezetni.

A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában. A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

(CNN, BBC)

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!