Néma csendben figyelte a londoni tömeg, ahogy II. Erzsébet koporsója megérkezett a Buckingham-palotába

2022. szeptember 14. – 05:26

Néma csendben figyelte a londoni tömeg, ahogy II. Erzsébet koporsója megérkezett a Buckingham-palotába
Megérkezik a II. Erzsébet koporsóját szállító autó a Buckingham-palotához – Fotó: Corporal Rebecca Brown / Pool / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Kedd este megérkezett II. Erzsébet királynő koporsója a Buckingham-palotába a skót főváros Edinburgh-ből, ahol 24 óra alatt 26 ezren rótták le kegyeletüket a múlt héten meghalt uralkodó ravatalánál. A koporsót a brit királyi légierő nyugat-londoni támaszpontjára szállították repülővel, ahonnan autóval vitték tovább a palotába. Az úton Anna hercegnő, a néhai királynő egyetlen leánya kísérte a koporsót. A Flightradar24 oldal szerint az Edinburgh-ből Londonba tartó repülőutat 4,79 millióan követték online (és még negyedmillióan a YouTube-on), ezzel ez lett a történelem legnagyobb figyelemmel kísért repülőútja (az oldal adatai szerint).

A 20 km-es útvonal mentén a szakadó eső ellenére tízezrek sorakoztak fel, a tömeg néma csendben fogadta az ólomkoporsót szállító autót a palota előtt. Az útvonal mentén szinte végig leállt a forgalom a szemközti oldalon, az emberek az autóikból kiszállva tapssal fejezték ki tiszteletüket a néhai királynő előtt.

II. Erzsébet királynő koporsóját a Buckingham-palotában III. Károly király és felesége, Kamilla fogadta, majd szerda délután átszállítják a londoni parlament legősibb épületegyüttesébe, a Westminster Hallba, ahol négy teljes napra felravatalozzák. III. Károly király, illetve két fia, Vilmos és Harry hercegek a koporsó mögött sétálva teszik majd meg az utat. A ravatal csütörtöktől vasárnapig lesz látogatható a nap 23 órájában. A londoni hatóságok előzetes várakozása szerint e négy nap alatt legalább 400 ezren keresik fel II. Erzsébet királynő ravatalát.

Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images; Marco Bertorello / Pool / Reuters; Patrick Doyle / Reuters Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images; Marco Bertorello / Pool / Reuters; Patrick Doyle / Reuters
Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images; Marco Bertorello / Pool / Reuters; Patrick Doyle / Reuters
Fotó: Victoria Jones / PA Images / Getty Images; Marco Bertorello / Pool / Reuters; Patrick Doyle / Reuters

A szeptember 19-i temetési szertartást a palotával határos Westminster-apátságban tartják majd. Itt nyugszanak a brit történelem olyan nagyjai, mint Hitvalló Eduárd, Isaac Newton, Charles Darwin, Stephen Hawking vagy éppen Laurence Olivier, illetve itt házasodott meg és itt koronázták meg a királynőt. A 18. század óta nem rendeztek itt temetési szertartást brit uralkodónak.

A Scotland Yard közölte: a lakosságot folyamatosan tájékoztatják, hogy milyen hosszú a sor, és várhatóan mennyi időbe telik, mire a sor végén állók a Westminster Hallba érnek. A BBC keddi értesülése szerint a londoni városházán készültek olyan előrejelzési forgatókönyvek is, amelyek nem zárják ki, hogy bizonyos időszakokban akár 30 órát is sorban kell állniuk a látogatóknak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!