A leggazdagabb ukrán tüzérségi lövedékeknek is ellenálló acélfedezékeket kezdett gyártatni

2022. szeptember 14. – 07:28

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az acélmágnás Rinat Ahmetov cége, a Metinvest Holding mobilfedezékek gyártásába kezdett. A gyártó szerint az acélkapszula másfél méterrel a föld alá temetve a 150 milliméteres taracklövedékeknek is képes ellenállni.

Az acélkapszula gyártás közben Fotó: Metinvest
Az acélkapszula gyártás közben Fotó: Metinvest

Az alapesetben több mint kétmillió forintnyi hrvinyába kerülő mobilfedezékből eddig 10 készült el, ezeket a Metinvest térítésmentesen szállította le a hadseregnek. A cég havi 20 darab gyártását vállalta, ezeket 50 kilogrammos modulokra bontva szállítják a frontra a Metinvest zaporizzsjai üzeméből, ahol különösebb szakképzettség nélkül össze lehet szerelni.
Rinat Ahmetov oligarchatársaival együtt teljes mellszélességgel együtt kiállt az ukrán háborús erőfeszítések mellett, cége rengeteg hadfelszerelést szállított a hadseregnek. Mondjuk a leggazdagabb ukránnak – akit a háború előtt Volodomir Zelenszkij elnök nyíltan egy oroszbarát puccs előkészítésével vádolt meg – személyes elszámolnivalója is van az orosz megszállókkal, hiszen két hatalmas mariupoli acélművét, a helyi ellenállás szimbólumává vált Azovsztalt, valamint az Iljics Acél- és Vasműveket elvesztette. Azonban Ahmetov elmondása szerint hisz abban, hogy Ukrajna visszaszerzi Mariupolt, cégei ismét versenyképesek lesznek a világpiacon, és már áprilisban megfogadta, hogy ipari-, energetikai- és pénzügyi vállalkozásokat egybefogó konszernje, az SCM (System Capital Management) kulcsszerepet fog játszani Ukrajna háború utáni újjáépítésében.

(Bloomberg)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!