Ígéretet tett Mariupol újjáépítésére a leggazdagabb ukrán oligarcha

2022. április 16. – 14:39

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A leggazdagabb ukrán oligarcha, Rinat Ahmetov ígéretet tett arra, hogy segít újjáépíteni az ostromlott Mariupol városát. Ahmetovnak két hatalmas acélműve is van az azovi-tengeri kikötővárosban (az Azovsztal gyár, valamint az Iljics Acél- és Vasművek), amelyek szerinte ismét versenyképesek lesznek a világpiacon.

Az 1966-ban, volgai tatár családban született Rinat Ahmetov felmenői szénbányászok voltak, ő maga azonban inkább kereskedett a szénnel, nem bányászta. Valaha Európa leggazdagabb embere is volt, a vagyonát 2014 előtt 15-20 milliárd dollárra becsülték. Az ukrán oligarchák helyzetéről ebben a cikkben írtunk bővebben.

2014-ben aztán kitört az orosz-ukrán háború, és a nyolc éve tartó kelet-ukrajnai harcok szinte teljesen tönkretették az üzleteit. Fociscsapata, a 13-szoros ukrán bajnok Sahtar Donyeck például azóta is hontalan, meccseit Kijevben és más ukrán városokban volt kénytelen játszani mostanáig.

Rinat Ahmetov 2011. május 7-én a Sahtar Donyeck stadionjában – Fotó: Alexander Khudoteply / AFP
Rinat Ahmetov 2011. május 7-én a Sahtar Donyeck stadionjában – Fotó: Alexander Khudoteply / AFP

Egyik cége, a Metinvest – Ukrajna legnagyobb acélgyártója – nemrég jelentette be, hogy nem tudja teljesíteni szállítási szerződéseit. A Metinvest pénteken azt is közölte, hogy soha nem fog orosz megszállás alatt működni, és hogy a mariupoli ostrom miatt Ukrajna kohászati termelési kapacitásának több mint egyharmada működésképtelenné vált. Ahmetov jelenlegi vagyonát 3.9 milliárd dollárra becsülik.

„Mariupol számomra egy ukrán város, és az is marad. Hiszem, hogy bátor katonáink meg fogják védeni a várost, bár megértem, hogy ez most milyen nehéz a számukra” – írta Ahmetov a Reuters késéseire küldött válaszában. Dicsérte Volodimir Zelenszkij ukrán elnök háború alatti „szenvedélyességét és professzionalizmusát”, noha a kapcsolatuk nem volt mindig felhőtlen. Zelenszkij tavaly novemberben azt állította, hogy Ahmetov összefogott az oroszokkal, és puccsut készít elő ellene. Az oligarcha ezt akkor visszautasította.

Ahmetov azt írta, hogy február 23-án tért vissza Ukrajnába, és azóta is ott tartózkodik, de a pontos tartózkodási helyét nem árulta el. „Az a célom, hogy visszatérjek egy ukrán Mariupolba, és megvalósítsam új termelési terveinket, hogy a Mariupolban előállított acél ugyanúgy versenyezhessen a világpiacokon, mint korábban. (…) Számunkra a háború 2014-ben tört ki. Elvesztettük minden vagyonunkat mind a Krímben, mind az ideiglenesen megszállt Donbaszban. Elvesztettük a vállalkozásainkat, de ez keményebbé és erősebbé tett minket”- írta.

Az Iljics Acél- és Vasművek Mariupolban 2022. április 15-én – Fotó: Pavel Klimov / Reuters
Az Iljics Acél- és Vasművek Mariupolban 2022. április 15-én – Fotó: Pavel Klimov / Reuters

„Biztos vagyok benne, hogy az ország legnagyobb magánvállalkozásaként az SCM (System Capital Management – az acélipartól a bankszférán, vegyiparon át a médiáig szinte mindennel foglalkozik) kulcsszerepet fog játszani Ukrajna háború utáni újjáépítésében” – írta Ahmetov. „Mindenképpen szükségünk lesz egy példátlan nemzetközi újjáépítési programra, egy Marshall-tervre Ukrajna számára. Bízom benne, hogy mindannyian újjáépítjük a szabad, európai, demokratikus és sikeres Ukrajnát a háborúban aratott győzelmünk után” – tette hozzá. Mariupol ostromáról itt írtunk bővebben.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől