14 hónapos mélyponton van a Gazprom profitja

2022. szeptember 14. – 16:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az elmúlt év legalacsonyabb bevételét produkálta augusztusban a gázolaj, és földgáz eladásból Oroszország. Ez annak köszönhető, hogy az olajat kedvezményes áron adják el Ázsiában, az Európába érkező gáz mennyiségét pedig jelentősen lecsökkentették – számolt be az Euronews. Az orosz pénzügyminisztérium a napokban közzétett adatai szerint, az ország gáz- és olajbevételei 671,9 milliárd rubelre (11,1 milliárd dollárra) csökkentek augusztusban, ami tavaly év júniusa óta a legalacsonyabb érték.

Ez közel 13 százalékos csökkenés a júliushoz képest, és 3,4 százalékos visszaesés, ha az egy évvel korábbi adatokat nézzük.

Korábban több európai ország is úgy döntött, hogy a jövőben nem vásárol orosz kőolajat. Oroszország ezért a felhalmozódott mennyiséget kénytelen volt alacsonyabb áron eladni az ázsiai piacokon. A háború kitörése utáni, 120 dolláros hordónkénti ár mostanra 100 dollár alá esett.

Mindeközben a Kreml szóvivője arról beszélt egy szerdai sajtótájékoztatón, hogy az európai keresletcsökkenést, majd más ország ellensúlyozzák. A szóvivő azt mondta, hogy „nem Európa az egyetlen földgázfogyasztó, és nem az egyetlen kontinens, amelynek földgázra van szüksége”. Dmitrij Peszkov szerint vannak régiók, amik sokkal gyorsabban fejlődnek, ezek pedig majd kompenzálják a gáz iránti európai keresletet.

A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza – Fotó: Anatolij Malcev / MTI / EPA
A Gazprom orosz állami gázipari monopólium szentpétervári irodaháza – Fotó: Anatolij Malcev / MTI / EPA

A Gazprom szeptember elején jelentette be, hogy az Északi Áramlat 1 vezetéken határozatlan ideig nem indul újra a gázszállítás. A cég eleinte meghibásodásra hivatkozott, azonban a Kreml pár nap múlva hozzátette, hogy a nyugati szankciók miatt akadozik földgáz az Északi Áramlat 1-en. Oroszország egyébként hatalmas mennyiségű földgázt éget el naponta: szakértők becslései szerint naponta mintegy 10 millió dollár (több mint 4,1 milliárd forint) értékű gázról van szó. Az elégetett gázt vélhetően Németországba exportálták volna. A magyar kormány mindeközben augusztus végén megegyezett a Gazprommal, hogy Magyarország a következő hónapokban még több orosz földgázt vásárol.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!