Oroszország hatalmas mennyiségű gázt éget el naponta

2022. augusztus 26. – 08:14

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Miközben Európa energiaköltségei az egekbe szöknek, Oroszország nagy mennyiségű gázt éget el, amit szakértők szerint korábban Németországba exportáltak volna – írja a BBC.

Szakértők becslései szerint naponta mintegy 10 millió dollár (több mint 4,1 milliárd forint) értékű gázt égetnek el a finn határhoz közeli portovajai LNG-terminálban. A Rystad Energy elemzése szerint naponta mintegy 4,34 millió köbméter gázt égetnek el itt.

„Bár a fáklyázás pontos okai ismeretlenek, az elégetett gáz mennyisége és helye jelzi Oroszország dominanciáját az európai energiapiacokon. Ennél egyértelműbb jelzést nem is lehetne adni: Oroszország már holnap le tudja szorítani az energiaárakat. Ez olyan gáz, amelyet egyébként az Északi Áramlat 1 vezetéken vagy más alternatívákon keresztül exportáltak volna” – mondta Sindre Knutsson, a Rystad Energy munkatársa.

A tudósok aggódnak a nagy mennyiségű szén-dioxid és korom miatt, amelyet az üzem termel, és amely súlyosbíthatja az északi-sarki jég olvadását. Az első jeleket, hogy valami nincs rendben, a határhoz közel élő finn állampolgárok adták, akik a nyár elején nagy lángot láttak a horizonton. Június óta kutatók jelentős hőemelkedést észleltek a létesítmény közelében – feltételezhetően a földgáz elégetéséből eredően. Bár a gázégetés az üzemekben gyakori – általában műszaki vagy biztonsági okokból –, az égetés mértéke zavarba ejtette a szakértőket.

„Soha nem láttam még LNG-üzemet ennyit fáklyázni” – mondta Dr. Jessica McCarty, az ohiói Miami Egyetem műholdas adatokkal foglalkozó szakértője. „Június körül kezdődött ez a hatalmas csúcs, és nem is múlt el” – tette hozzá.

Mark Davis a Capterio vezérigazgatója, egy olyan vállalaté, amely a gázfáklyázás megoldásával foglalkozik. Szerinte a portovajai üzem fáklyázása nem véletlenszerű, sokkal inkább működési okokból hozott, tudatos döntésnek tűnik. „Az üzemeltetők gyakran vonakodnak, hogy leállítsák a létesítményeket, mert attól tartanak, hogy technikailag nehéz vagy költséges lehet újraindítani azokat, és valószínűleg ez a helyzet itt is” – mondta Davis a BBC-nek.

Az Északi Áramlat vezetéken keresztül történő gázszállítást július közepe óta korlátozzák, az oroszok ezt technikai problémákkal magyarázzák. Németország szerint ez pusztán politikai lépés volt az Ukrajna elleni invázió miatt.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!