Az oroszok szerint a szankciók ellenére is kapható lesz náluk az új iPhone

2022. szeptember 8. – 12:19

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A párhuzamos importrendszernek köszönhetően az orosz fogyasztóknak is lehetősége lesz megvásárolni az Apple legújabb okostelefonjait – mondta Gyenyisz Manturov ipari és kereskedelmi miniszter, egyben miniszterelnök-helyettes a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökségnek csütörtökön, írja az MTI.

Oroszország ukrajnai inváziója után számos nyugati cég fordított hátat az orosz piacnak és állította le termékeinek bevitelét az országba, az Apple márciusban lépte ezt meg. Ennek ellenére számos fogyasztási-, elektronikai- és luxusárucikk továbbra is elérhető a boltok polcain, az úgynevezett párhuzamos importnak köszönhetően.

Az orosz törvényhozás májusban elfogadott rendelete lehetővé tette a fogyasztási termékek behozatalát a védjegytulajdonosainak engedélye nélkül, hogy ezzel enyhítsék a nyugati cégek kivonulása után hagyott űrt.

Becslések szerint az engedély nélküli import értéke Oroszországban az év végére 16 milliárd dollárra rúghat, ami a teljes tavalyi behozatal négy százaléka. Május és július között a párhuzamos import már 6 milliárd eurót ért el.

Oroszország legnagyobb mobilszolgáltatója, az MTS csütörtök reggel már megkezdte az előrendelések felvételét az új iPhone 14-es csúcsmodellekre. A 128 gigabites modell ára 84 990 rubeltől (556 620 forint) kezdődik, de a szállítás akár 120 napot is igénybe vehet, ráadásul fenntartják a jogot a rendelésék törlésére, amennyiben az import nehézségekbe ütközik vagy meghiúsul.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!