Igazán extrémsportos órát, egy nagyobb iPhone-t és egy bivaly kamerát villantott az Apple

2022. szeptember 7. – 22:16

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Úgy tűnik, ma már nagyon nehezen villantanak nagyot a techóriások, mert úgyis minden kiszivárog. Ez történt most az Apple nagy bejelentős buliján is, bár ettől még egész látványosra sikerült. Röviden összefoglaljuk, miről is szólt az esti show.

Apple Watch, Watch SE, Watch Ultra

Jön az Apple Watch 8, és az előző verzióhoz hasonlóan semmi eget rengető újítás nincs benne az eggyel korábbi modellhez képest, és gyakorlatilag pont ugyanúgy néz ki. A legnagyobb újítás az, hogy az óra elvileg érzékeli, ha autóbalesetet szenvedünk (a már létező esésérzékeléshez hasonlóan a giroszkópok és gyorsulásmérő segítségével), és azonnal tárcsázza a segélyhívót és az előre betáplált vészhelyzeti kontaktokat. Emellett a viselő pontos helyadatait is megosztja a hívott felekkel.

A másik extra a testhőmérséklet elvileg nagyon pontos mérése, ami többek között azoknak segíthet, akik gyerekvállalást terveznek. A menstruációs ciklust követő app adatai és a testhőmérséklet alapján az óra belövi, hogy nagyjából mikor lehet peteérése a viselőnek, és szól, ha eltérést tapasztal. Ez az amerikai legfelsőbb bíróság nyári döntése után egy érzékeny téma, így nem meglepő, hogy az Apple nagyon bizonygatta, hogy ezekről az adatokról minden esetben a felhasználó dönt.

Az új alacsony töltöttségű móddal jelentősen le lehet csökkenteni az óra fogyasztását, de néhány fontos funkció így is tovább működik, mint például az esésérzékelő.

A második generációs Watch SE kicsit olcsóbb és kicsit butább, mint a sima Watch, de sok hasznos funkció megtalálható benne. Az SE is észre veszi például, ha az ember autóbalesetet szenved. Ez is megkapja az S8-as rendszercsippet, így 20 százalékkal gyorsabb, mint a tavalyi modell.

Az Watch Ultra egy igazi extrémsportolóknak készült céleszköz. Ez egyrészt az árán látszik, másrészt a rengeteg, vadonba való funkción és külsőségeken: titániumvázat kapott, ami körülölelve védi a 49 milliméteres, zafírüveg kijelzőt, van rajta egy extra gomb, a tekerő és a klasszikus gomb jobban hozzáférhető, és a szíjak is a hatékonyságot szolgálják.

Apple Watch Ultra – Fotó: Apple
Apple Watch Ultra – Fotó: Apple

Emellett rendkívül vízálló, és a merülést is jobban bírja, mint a legtöbb okosóra. 36-60 órát bír egy töltéssel, felturbózták az iránytűt, hogy még több infóval segítse a kalandorokat, és kétfrekvenciás GPS-t használ (L1 és L5 GPS), hogy pontosabb adatokat adjon.

Ha kell, segít visszatalálni a kiindulási pontra, az iránytűn könnyen meglehet adni új iránypontokat, és ha az ember elveszne, akkor egy 86dB-es szirénával hívhatja magához a segítséget. 40 méterig bírja a merülést, és egy partner még egy merülési alkalmazást is fejlesztett az órára.

Mindhárom óra már most előrendelhető. A Watch SE 129 990 forintról indul, a Watch 8 óra 209 990-ről, a Watch Ultra pedig 419 990 forintról. A két előbbi szeptember 16-án kerül a boltokba, az utóbbi pedig 23-án.

AirPods Pro

A dizájnon nem igazán csavartak, de az új, H2-es csipnek hála elvileg egészen egyedi térhatású hangzást biztosít, szuper a zajszűrése, és ez a funkció még adaptív is, tehát ha követ törnek mellettünk, akkor aktívabb.

Egy töltéssel 6 órán át bírja, de a tokkal már 30 órát bír. A tokba építettek hangszórót, hogy ha az ember keresi, pároztat, alacsony a töltés vagy pont elkezd tölteni, akkor csilingeljen. Még az Apple Watch töltőjével is lehet majd tölteni.

Szeptember 9-étől előrendelhető, 23-ától kapható, és 123 990 forintról indul.

iPhone 14 és 14 Plus

Az új iPhone dizájnja nagyon hasonlít a 13-aséhoz, viszont Mini helyett most egy plus verzió érkezik, ami 6,7 hüvelykes, azaz akkora, mint a Pro Max. Szakszóval élve bazi nagy. Mindkét készülék Super Retina XDR OLED kijelzőt kap, elvileg az eddigi legjobb iPhone-akkumulátort, és ugyanaz a csip lesz bennük, mint a 13 Pro és Pro Maxban volt, az A15 Bionic.

Az előlapon egy 12MP-s kamera lesz (ahogy a hátsó fő- és ultraszéles kamera is ekkora), ami a nagyobb érzékelőknek hála jobb lesz éjszakai fotózásra, mint a 13-as volt. A videózásban is van újdonság, az Action Mode, ami az érzékelők segítségével stabilizálja a felvételt.

iPhone 14-esek és 14 Plusok az elérhető színekben – Fotó: Apple
iPhone 14-esek és 14 Plusok az elérhető színekben – Fotó: Apple

Nagyon ráálltak az eSIM-re, az USA-ban nem is árulnak majd olyan készüléket, amibe lehet fizikai SIM-kártyát dugni.

Ugyanaz a balesetérzékelés van bennük, mint az új Apple Watchban, de ez nem minden: saját fejlesztéseknek hála a telefon képes lesz műholdas segélyhívást indítani, amihez csak arra lesz szükség, hogy az ember nyílt terepen legyen, és a telefont egy műhold felé tartsa. Ezt persze szabad szemmel nehéz belőni, ezért az alkalmazás súg, merre tartsa az ember a készüléket. Ez akkor lehet hasznos, ha az ember olyan helyen sérül meg vagy téved el, ahol nincs hagyományos térerő.

Nem lehet majd így fecsegni, konkrét segélyüzenetet lehet csak küldeni. A szolgáltatás először az USA-ban és Kanadában indul novemberben, és az első két évben lesz csak ingyenes.

Mindkét telefon mától előrendelhető, és az iPhone 14 szeptember 16-án érkezik 449 990 forintos indulóárral, az iPhone 14 Plus pedig október 7-én 499 990 forintos árcédulával.

iPhone 14 Pro és iPhone 14 Pro Max

A legnagyobb fejlődés a két csúcstelefonnál figyelhető meg. Új csipszettet kapnak, az A16 Bionicot, amiben 16 milliárd tranzisztor van! Jó, a lényeg az, hogy elméletileg minden szempontból jobb, mint az eddigi csipjeik, de az Apple szerint az új, 6 maggal a konkurensek idei csipjeit is lekörözik.

Ami az átlagember számára fel is tűnhet, az a képernyő tetején ülő notch eltűnése. A helyét egy pirula alakú, fekete mező vette át, amit különböző alkalmazások ki tudnak használni, például értesítések megjelenítésére, navigálásra vagy hangerőállításra. Van, aki szerint nevetséges marketingfogás, de még simán benne van, hogy egy valóban hasznos újdonság lesz belőle.

Navigáció a „dinamikus szigeten” – Fotó: Apple
Navigáció a „dinamikus szigeten” – Fotó: Apple

A maximum 2000 nites spotlámpa kijelző már 120 és 1 hertzes képfrissítésre is képes, amivel kevésbé lesz energiazabáló.

Az igazi újítás viszont a kameráknál található: a Pro-k 48MP-s kamerát kaptak, 65 százalékkal nagyobb szenzorral, ami négy pixelt egy nagy pixelként kezel, így négyszer annyi fényt tud felhasználni. Pont ugyanezért egyébként 12MP-s képeket készít, így azok még fényesebbek lesznek. Kap egy 12MP-s ultraszéles látószögű és egy 12 MP-s kétszeres telefotó kamerát. A 48MP-t a leginkább profi fotósoknak szóló ProRAW formátum használja ki. A filmesek kedvéért a Pro és Pro Max képes ProRes-ben videózni, és támogatja a 4K30-at és a 4K-24-et.

Az sajnos nem derült ki, hogy emögött az óriási teljesítmény mögött milyen akkumulátor áll hátországként. Az Apple csak annyit osztott meg, hogy „egész nap bírja”, bármit is jelentsen ez.

Az iPhone 14 Pro és Pro Max szeptember 9-től előrendelhető és 16-ától kapható. A Pro 569 990 forintról indul, a Pro Max pedig 629 990 forintról.

A Pro és Pro Max az amerikai árakkal – Fotó: Apple
A Pro és Pro Max az amerikai árakkal – Fotó: Apple
Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!