Harkivtól délre is haladhat egy ukrán ellentámadás

2022. szeptember 7. – 18:09

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg hivatalosan még nem kommentálta a híreket, de több beszámoló szerint az ukrán erők Harkivtól délre is ellentámadást indítottak Balaklija város közelében. A Guardian szerint az oroszbarát donyecki szakadárok egyik képviselője is arról írt a Telegramon, hogy az ukrán erők komoly tüzérségi előkészítés után indították meg az offenzívát, és lényegében körbeveszik a várost.

Ha itt sikerülne előrenyomulniuk, akkor megnyílna az út Izjum felé, de több szakértő szerint ennek az offenzívának az elsődleges célja északabbra, Kupjanszk városa lehet, aminek fontos szerepe van a kelet-ukrajnai frontra irányuló orosz logisztikában.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egyik tanácsadója, Olekszij Aresztovics kedden este annyit mondott, hogy a Harkivi régióban is „villámgyors változások” vannak, párhuzamosan az ukrán erők múlt hét elején megindított déli ellentámadásával, amiről itt írtunk részletesebben.

Korábban a brit védelmi minisztérium is kiemelte napi jelentésében, hogy az elmúlt 24 órában három fronton folytak heves harcok: északon, Harkiv közelében; keleten a Donbaszban; és délen, a Herszoni területen. A Harkivi régióban lévő helyzetről beszámolt az Institute for the Study of War (ISW) is, amely szerint azzal nyílt lehetőség a mostani ukrán támadásokra, hogy az oroszok egyes erőket átcsoportosítottak a Herszoni frontra. Szerintük az ukrán erők elfoglalhatták a Balaklijától néhány kilométerre fekvő Verbivkát. A térképüket itt lehet megnézni:

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!