Ukrajna a zaporizzsjai atomerőmű leállítását fontolgatja

2022. szeptember 7. – 20:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Biztonsági okok miatt Ukrajna európa legnagyobb atomerőművének leállítását fontolgatja a tartalék generátorokhoz használt dízelüzemanyag beszerzési nehézségei miatt, közölte szerdán Oleh Korikov, Kijev vezető nukleáris biztonsági szakértője.

Európa legnagyobb atomerőműve még mindig le van választva az ukrán hálózatról, miután bombázások miatt tönkrementek a külső áramvezetékei. Moszkva és Kijev továbbra is egymást vádolja az erőművet és annak környékét ért támadásokért, eközben az ENSZ szervezete, az Nemzetközi Atomenergia-ügynökség tegnapi jelentésében „komoly aggodalmát” fejezte ki a helyzet miatt.

Oleh Korikov elmondta, hogy az erőmű jelenleg saját maga termeli meg a működéséhez szükséges áramot, de ha továbbra is lekapcsolva marad a hálózatról, akkor be kell vetni a tartalék dízelgenerátorokat, ami a gázolaj akadozó ukrajnai hozzáférhetősége miatt veszélyes lehet. Ha elfogy a tartalék generátorokat üzemeltető dízelüzemanyag, akkor az potenciálisan a reaktor olyan meghibásodását okozná, amely során radioaktív anyagok kerülnének a környezetbe.

„Ennek nemcsak Ukrajna területére nézve lennének következményei, hanem határokon átnyúló következményekkel is járna”

– mondta a szakértő.

A hatalmas, hat reaktoros zaporizzsjai atomerőmű leállítása további nehézségeket jelentene Ukrajnának, pedig már így is energiahiányos télre készülnek a háború miatt.

(Reuters)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!