Hajóelhárító rakétákat és légvédelmi fegyvereket is vesz Tajvan az USA-tól

2022. szeptember 3. – 08:36

Másolás

Vágólapra másolva

Az USA 1,1 milliárd dollár (kb. 440 milliárd forint) értékben ad el fegyvereket Tajvan számára, írja a Guardian.

A csomag tartalmaz Harpoon hajóelhárító rakétákat és Sidewinder levegő-levegő rakétákat, illetve logisztikai felszereléseket is a sziget radarprogramjához. A beszerzés bejelentésekor a tajvani külügyminisztérium azt üzente a kínai vezetésnek, hogy „hagyjon fel a Tajvanra gyakorolt katonai, diplomáciai és gazdasági nyomással, és ehelyett kezdjen értelmes párbeszédet Tajvannal”.

Liu Pengju, a washingtoni kínai nagykövetség szóvivője szerint a fegyvereladás „súlyosan veszélyezteti a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat, valamint a Tajvani-szoroson átívelő békét és stabilitást”. Kína a helyzet alakulásától függően határozott ellenlépéseket fog tenni – mondta.

Laura Rosenberger, a Fehér Ház Kínáért és Tajvanért felelős vezető igazgatója pénteken azt mondta, hogy mivel Kína „továbbra is fokozza a Tajvanra gyakorolt nyomást – többek között a Tajvan körüli fokozott katonai légi és tengeri jelenlét révén –, és kísérleteket tesz a Tajvani-szorosban fennálló status quo megváltoztatására, mi megadjuk Tajvannak, amire szüksége van önvédelmi képességeinek fenntartásához”.

Kína saját területének tekinti Tajvant, és még az informális kapcsolatokat is megszakította, miután a függetlenségre törekvő Tsai Ing-wen-t 2016-ban megválasztották tajvani elnöknek. Tsai kormánya a védelmi minisztérium éves költségvetésének jövő évi 12,9%-os emelésének részeként a drónok elleni védelem megerősítését szorgalmazta.

Kína augusztus elején évtizedek óta nem látott mértékű hadgyakorlatokat tartott a Tajvant körülvevő vizeken és légtérben Nancy Pelosi amerikai házelnök tajvani látogatására adott válaszreakcióként, majd másfél héttel később egy újabb amerikai delegáció útja miatt ismét hasonló erődemonstrációkba kezdett.

Sokan tartanak Kína tajvani inváziójától, ebben a cikkben vettük sorra a lehetséges a forgatókönyveket.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!