Tízből négy amerikai szerint lehet polgárháború a következő évtizedben

2022. augusztus 30. – 13:02

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy friss közvélemény-kutatás szerint az amerikaiak több mint negyven százaléka legalább valamelyest elképzelhetőnek tartja, hogy a következő tíz évben kitörhet a polgárháború az Egyesült Államokban – írja a Guardian.

Az Economist és a YouGov közös felmérése szerint az amerikaiak kétharmada gondolja úgy, hogy a megosztottság 2021 eleje óta romlott, és sokan arra számítanak, hogy a következő években növekedni fog.

Az összes válaszadó 65 százaléka mondta azt, hogy 2021 eleje óta nőtt a politikai erőszak, és 62 százalékuk gondolta úgy, hogy az erőszak növekedni fog a következő néhány évben.

Bár az amerikaiaknak mindössze 14 százaléka tartja nagyon valószínűnek a polgárháborút a következő évtizedben, 43 százalékuk legalább valamelyest valószínűnek tartja.

A biztos republikánus szavazók körében ez az arány nagyobb, 21 százalékuk szerint nagyon valószínű a polgárháború kitörése. Ez a Trump-támogatók erőteljesen harcias kommunikációjából is fakadhat, amit tovább erősített, hogy az FBI augusztus elején házkutatást tartott a volt elnök floridai otthonában.

Lindsey Graham dél-karolinai szenátor vasárnap este például „lázadásokat” jósolt, ha Trumpot vád alá helyezik azzal kapcsolatban, hogy a Fehér Ház elhagyása után titkosított dokumentumokat tartott meg és vitt magával magánrezidenciájára.

A politikai indíttatású erőszakos cselekményektől való félelem országos szinten nőtt a Capitolium tavaly január 6-i, négy ember halálát okozó ostroma óta. A kongresszusban jelenleg is zajlanak a meghallgatások, amik Trump felelősségét is vizsgálják a zavargásokban. Több tanúvallomás szerint a volt elnök 187 percig tétlenül nézte, ahogy támogatói megrohamozzák az amerikai törvényhozás épületét, tisztviselőinek pedig könyörögnie kellett, hogy avatkozzon közbe.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!