Trumpra nézve az eddigi legterhelőbb tanúvallomást tették a Capitolium ostromával kapcsolatban

2022. június 29. – 09:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Egyesült Államok kongresszusában valóságos meghallgatásmaraton zajlik, melyen a 2021. január 6-án az Egyesült Államok törvényhozása elleni ostrom politikai felelőseire próbál rámutatni a főleg demokrata törvényhozókból álló vizsgálóbizottság (melynek munkájában csak egy-két, saját politikai ambícióival leszámoló republikánus politikus vett részt).

A Trumpra nézve az eddigi legterhelőbb tanúvallomást Cassidy Hutchinson, Mark Meadows volt fehér házi kabinetfőnök egyik vezető tanácsadója tette a kongresszusi bizottság előtt kedden – írja az Axios.

Hutchinson vallomásában a volt elnököt közvetlenül felelőssé tette a Capitolium ostromáért.

Azt vallotta, hogy az elnök és stábja tudott arról, hogy a tüntetés nagy valószínűséggel erőszakba fog torkollni, ennek ellenére Trump felszólította a híveit, hogy a „Mentsétek meg Amerikát” elnevezésű tüntetés után vonuljanak a Capitolium elé.

Hutchinson szerint Trump azzal is tisztában volt, hogy az elnökválasztás elcsalásáról szóló összeesküvés-elméletekkel megzavart hívei közül többen felfegyverkezve, páncélzattal érkeztek a január 6-i demonstrációra. A vallomás szerint Trump kifejezetten dühös volt, amikor a biztonságiak nem engedték át a fegyverrel érkezőket.

„Kibaszottul nem érdekel, hogy fegyverekkel jöttek. Nem azért vannak itt, hogy engem bántsanak. Vigyék innen a fémdetektorokat. Engedjék el őket, hadd vonuljanak innen a Capitoliumhoz” – mondta ez elnök Hutchinson szerint.

Hutchinson azt mondta, amikor a biztonságáért felelős személyzet nem volt hajlandó Trumpot a Capitoliumhoz vinni az elnöki limuzinnal, hogy csatlakozhasson a tüntetőkhöz, a volt elnök dulakodni kezdett velük, és megpróbálta megragadni a limuzin kormányát is.

Részletesen mesélt arról, hogy Trump nem volt hajlandó visszahívni a tömeget annak ellenére sem, hogy tudta, többeknél fegyver van, és erőszakos cselekményekre lehet számítani.

Cassidy Hutchinson vallomást tesz a kongresszus vizsgálóbizottsága előtt 2022. június 28-án – Fotó: Nathan Posner / Anadolu Agency / AFP
Cassidy Hutchinson vallomást tesz a kongresszus vizsgálóbizottsága előtt 2022. június 28-án – Fotó: Nathan Posner / Anadolu Agency / AFP

A január 6-i események előzményéről Hutchinson azt mondta, hogy amikor január 2-án Meadows társaságában találkozott Trump ügyvédjével, Rudy Giulianival, Giuliani megkérdezte tőle, izgatott-e január 6. miatt, ami „remek nap lesz”. Amikor később Hutchinson megkérdezte Meadowstól, hogy mire gondolhatott pontosan Giuliani, Meadows annyit mondott, „a dolgok január 6-án nagyon rosszra fordulhatnak”.

Mark Meadows és Rudy Giuliani is kegyelmet kért a Capitolium elleni támadás után.

Robert O'Brien nemzetbiztonsági tanácsadó január 4-én felhívta Meadowst, hogy figyelmeztesse a január 6-i tüntetés veszélyeire – vallotta Hutchinson. Meadows később találkozott Tony Ornatóval is, aki Trump vezérkarifőnök-helyettese volt. Ornato is figyelmeztette, hogy a tiltakozók fegyvereket vihetnek majd a gyűlésre, és később a Capitoliumhoz. Ornato többek között késeket, fegyvereket, könnygázt és lándzsákat említett Meadowsnak – mondta Hutchinson.

Trump korábbi hírszerzési igazgatója, John Ratcliffe is világossá tette, aggasztja, hogy Trump a választások utáni csalásról szóló állításai „kicsúszhatnak az ellenőrzés alól”, és potenciálisan veszélyesek lehetnek.

Hutchinson azt is vallotta, hogy január 6. előtt Pat Cipollone, a Fehér Ház akkori jogtanácsosa figyelmeztette, hogy Trumpot és segítőit „minden elképzelhető bűncselekménnyel” megvádolhatják, ha Trump csatlakozik a Capitoliumnál tüntetőkhöz, és azt kérte tőle, mindenképp akadályozza meg, hogy Meadows vagy más, Trumphoz közel álló tisztviselő csatlakozzon a Capitoliumot ostromló tüntetőkhöz.

Cipollone a január 6-i ostrom kezdete után is megjelent Meadows irodájában, és kérte, hogy menjenek együtt az elnökhöz, és beszéljenek vele, amire Meadows annyit válaszolt:

„Semmit nem akar csinálni, Pat.”

Hutchinson egy korábbi vallomásában részletezett egy másik beszélgetést is Cipollone és Meadows között, amelyben Cipollone azt mondta Trump akkori kabinetfőnökének: „Valami tennünk kell – szó szerint az alelnök felakasztását kérik.” Hutchinson szerint Meadows így válaszolt:

„Hallottad [Trumpot], szerinte Mike [Pence] megérdemli. Nem gondolja, hogy bármi rosszat csinálnának.”

Mivel Hutchinson Meadows bizalmi embere volt, így eddig még nem ismert dokumentumokat és információkat oszthat meg a Capitolium ostromához vezető történésekről, köztük zárt ajtók mögött zajlott bizalmas beszélgetések részleteit is.

A Capitolium ostromához vezető eseményekről, a megdöbbentő jelenetekről és a történtek politikai utóéletéről ebben a cikkben olvashat részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!