Egyre több az arzén a Sajó magyarországi szakaszán is civilek mérései szerint

2022. augusztus 30. – 15:35

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A Sajóba február közepén kezdett ömleni a vas-oxiddal és más nehézfémekkel szennyezett bányavíz a folyó szlovákiai szakaszán, és egy friss laboratóriumi vizsgálat alapján már a magyarországi részen is feldúsult az arzén az üledékben.

A folyó megmentéséért a szennyezés megjelenése óta küzdő civil, a rozsnyói Varga Tibor néhány nappal ezelőtt a magyar oldalon található Sajópüskpökinél vett mintát a folyó iszapjából, amelyet aztán elvitt egy röntgenfluoreszcens spektometriai vizsgálatra, hogy megállapítsák, milyen anyagok vannak az üledékben.

A vizsgálat mangánt, nikkelt és vasat is kimutatott, és a rákkeltő hatású arzén is jelen volt az üledékben. Vargáék 31 milligramm per kilogramm mennyiséget mértek ki, ami kétszerese a magyar határtértéknek (15 mg/kg). Május végén a magyarországi Greenpeace is végzett analitikai vizsgálatokat a területen, de a környezetvédő szervezet akkor még csak 19-20 mg/kg-os értékeket mért.

Varga szerint nemcsak a bányavíz befolyását kellene megakadályozni – ez sem sikerült egyébként teljesen fél év alatt a hatóságoknak – , hanem a szennyezett üledéket is el kellene távolítani a folyóból, mert csak így lehet elejét venni a további arzénfelhalmozódásnak az alsóbb szakaszokon.

A Telexnek május végén nyilatkozott Simon Gergely, a Greenpeace vegyianyag-szakértője, aki már akkor borítékolta, hogy Magyarországon is meg fog jelenni a szennyezett üledék.

A szlovák kormány július végén rendkívüli helyzetet hirdetett a folyóra, és több minisztériumnak is feladatokat delegált a szennyezés kezelésével és a kárelhárítással kapcsolatban, valamint a köztársasági elnök Zuzana Čaputová is a helyszínen tájékozódott.

Az alsósajói bányából ömlő szennyvízzel a szlovák hatóságok nagyon sokáig nem tettek semmit, és ugyan történtek lépések, hogy megszüntessék a beömlést, de ez nem sikerült maradéktalanul. A helyi civilek korábbi felmérései szerint több mint tíz kilométeren kipusztult az állatvilág a folyóban, eltűntek a halak és a gerinctelen fajok is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!