Financial Times: Az EU a jövő héten tárgyal az oroszoknak járó olcsó vízum felfüggesztéséről

2022. augusztus 28. – 15:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az Európai Unió a jövő héten felfüggesztheti azt az Oroszországgal kötött, 2007-es megállapodást, ami miatt az orosz állampolgárok olcsóban és egyszerűbben juthatnak hozzá a schengeni övezetre érvényes vízumhoz – írja a Financial Times (FT).

A háború kezdete óta többen is felvetették már, hogy az oroszoknak nehezebbnek kellene lennie az EU-ban való turistáskodásnak. Sürgette például Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki beutazási tilalmat vetne ki az összes orosz állampolgárra, vagy az oroszoknak kiadható turistavízum beszüntetését kérő Észtország, Dánia, Litvánia, vagy Finnország, ami tranzitországgá és luxusparkolóvá vált.

Az FT azt írja, hogy három tisztviselő szerint egy kedden kezdődő, prágai találkozón tárgyalnak arról az EU-s miniszterek, hogy felfüggesszék-e az oroszoknak kiadható vízumot.

„Nem helyénvaló, hogy orosz turisták sétálgassanak városainkban, tengerparti sétányainkon. Jeleznünk kell az orosz lakosságnak, hogy ez a háború nincs rendben, nem elfogadható”

– mondta az FT-nek az egyik magas beosztású résztvevő, aki szerint év végéig még szigorúbb beutazási korlátozások is felmerülhetnek.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!