Dél-Koreában vállalják a legkevesebb gyereket a nők a világon

2022. augusztus 25. – 10:58

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Idén is Dél-Koreában a legalacsonyabb a termékenységi ráta a világon, újabb negatív rekordot döntött meg az ország, írja a BBC.

A kormány által szerdán közzétett adatok szerint az egy nőre jutó gyerekek aránya 0,81, ami hárompontos visszaesést jelent a tavalyi évhez képest.

Az országban először 2018-ban esett egy alá az átlagos gyerekvállalások száma, az azóta eltelt években pedig folyamatosan csökkent.

Összehasonlításképpen, a világ legfejlettebb gazdaságaiban az átlagos arány 1,6 gyermek.

Ideális esetben a gyerekszületések száma páronként átlagosan 2,1, ennyi lenne szükséges ahhoz, hogy egy ország népessége változatlan maradjon, migráció nélkül.

A Gazdasági Együttműködés és Fejlesztés Szervezete (OECD) szerint a termékenységi ráta „jelentősen csökkent” az elmúlt hat évtizedben, de ez a tendencia különösen szembetűnő Dél-Koreában, ahol a családok száma néhány generáció leforgása alatt drasztikusan csökkent.

Az 1970-es évek elején ugyanis a dél-koreai nőknek még átlagosan négy gyermekük volt.

A népesség csökkenése óriási feszültség alá helyezheti az országot. Az egészségügyi rendszer és a nyugdíjak iránti kereslet növekedésével párhuzamosan a csökkenő népesség munkaerőhiányhoz is vezet, ami súlyosan terheli a gazdaságot.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!