Több mint 700 oldalnyi titkosított dokumentumot vitt magával Trump, amikor kiköltözött a Fehér Házból

2022. augusztus 24. – 07:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

A volt amerikai elnök, Donald Trump több mint 700 oldalnyi titkosított dokumentumot vitt magával floridai otthonába, amikor 2021 januárjában elhagyta a Fehér Házat – derül ki abból a levélből, amelyet a Nemzeti Levéltár idén küldött a volt elnök ügyvédeinek, írja a New York Times.

A május 10-én kelt levél, amelyet Debra Steidel Wall, a levéltár megbízott levéltárosa írt Trump egyik ügyvédjének, Evan Corcorannek, rögzíti, hogy milyen riadalmat okozott az igazságügyi minisztériumban, amikor az ottani tisztviselők kezdték felismerni, hogy a volt elnök milyen súlyos információkat tartalmazó iratokat vitt magával.

Steidel Wall azt is leírta, hogy a levéltár tisztviselői tavaly folyamatos kommunikációt folytattak Trump jogi képviselőivel az aktáikból hiányzó elnöki iratokról. Ennek eredményeként az archívum januárban 15 doboznyi anyagot szerzett vissza, amelyek egy része szigorúan titkos, szigorúan titkosnak minősített információkat tartalmazott, más részük pedig a különleges hozzáférést igénylő hírszerzési programokkal volt kapcsolatos.

A hatóságok augusztus 8-án tartottak házkutatást Trump mar-a-lagói birtokán, ahol titkosított kormányzati dokumentumokat foglaltak le. Az exelnök ellen hivatali dokumentumok eltulajdonítása miatt folyik eljárás.

A birtokon legalább húszdoboznyi iratot foglaltak le, köztük az alacsonyabb titkosítási szintnek számító bizalmas (confidential), valamint titkos és szigorúan titkos (top secret) iratokat. A dokumentumok tartalma természetesen nem ismert, bár a sajtóban megjelentek híresztelések arról is, hogy atomfegyverekhez köthető iratokat is lefoglaltak. Annyi kiderült a nyilvános iratokból, hogy van köztük egy fotóalbum, egy kézzel írt feljegyzés és meg nem nevezett információk a francia elnökről. A Donald Trump körüli legújabb botrányról ebben a cikkben írtunk részletesen.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!