Kikapott Trump legfőbb bírálója a republikánus előválasztáson

2022. augusztus 17. – 06:16

frissítve

Kikapott Trump legfőbb bírálója a republikánus előválasztáson
Liz Cheney mond beszédet 2022. augusztus 16-án a wyomingi Jacksonban – Fotó: Alex Wong/Getty Images/AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Vereséget szenvedett a republikánus előválasztáson Liz Cheney, a wyomingi képviselő, aki hevesen bírálta Donald Trumpot, és fontos szerepet játszott a Capitolium ostromának kongresszusi vizsgálatában. Cheney egy olyan riválisa ellen maradt alul, akit Trump támogatott.

Cheney veresége Harriet Hagemannel szemben jelentős győzelem a volt elnök számára, aki igyekszik kiszorítani a republikánus pártból azokat, akik támogatták felelősségre vonását, miután a csalódott szavazóinak tömege tavaly megrohamozta a Capitolium épületét. A párt, amelyet egykor a nemzetbiztonság-orientált, üzletbarát konzervatívok (többek között Cheney apja, Dick Cheney volt alelnök) uraltak, most Trump felé húz, akit a populista vonzereje és mindenekelőtt a 2020-as választásokon való vereség tagadása éltet – írja a CBC.

Liz Cheney, aki jelenleg a harmadik ciklusát tölti hivatalban wyomingi képviselőként, a Reuters szerint arról beszélt, hogy nem hajlandó belemenni Trump elnök hazugságába a 2020-as választásokkal kapcsolatban, az előválasztási győzelem érdekében. Új fejezet kezdetének nevezte vereségét, és azt üzente támogatóinak, hogy „a munkánk még messze nem ért véget. Mindent meg fogok tenni azért, hogy Donald Trump soha többé ne kerüljön az Ovális Iroda közelébe.”

Ahogy arról korábban a Telex is beszámolt, Cheney-t korábban kizárták a republikánus párton belüli vezetőségből, miután nyíltan kritizálta Donald Trumpot, illetve egyike volt annak a tíz republikánus képviselőnek, akik a demokraták mellett támogatták a Trump elleni második impeachmenteljárás elkezdését. Ebben az eljárásban azzal vádolták meg Trumpot, hogy 2021. január 6-án hívei az ő felbujtására ostromolták meg a Capitoliumot. Végül hét republikánus szavazott a demokratákkal Trump ellen, a szenátus így felmentette a volt elnököt.

Az amerikai szövetségi nyomozó iroda, az FBI múlt héten házkutatást tartott Donald Trump exelnök floridai birtokán. Miközben a volt elnök összevissza terel, egyre súlyosabb dolgok derülnek ki.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!