Ahogy várható volt, eltávolították pozíciójából a Trumpot kritizáló vezető republikánus Liz Cheney-t

2021. május 12. – 20:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Egy zárt ajtós szavazáson szerdán eltávolították a republikánus párton belüli vezetőségből Liz Cheney wyomingi képviselőt – írja a CNN. A szavazás eredménye borítékolható volt, miután Cheney nyíltan kritizálta Donald Trumpot, illetve egyike volt annak a tíz republikánus képviselőnek, akik a demokraták mellett támogatták a Trump elleni második impeachmenteljárás elkezdését.

Az eljárásban azzal vádolták meg Trumpot, hogy január 6-án hívei az ő felbujtására ostromolták meg a Capitoliumot. Bár januárban pár prominens jobboldali politikus is elítélte Trumpot, a Republikánus Párt most már szeretne úgy tenni, mintha az elnöknek nem lenne felelőssége a történtekben.

Ha a január 6. utáni napokban voltak is arra utaló jelek, hogy a párt szembefordul Trumppal, ezek mára erősen elhalványultak. Azon kevés republikánus képviselő, aki Trump elítélése mellett szavazott, össztűz alá került. Az alsóház harmadik legerősebb republikánusának számító Liz Cheney ellen bizalmatlansági indítványt nyújtottak be, amelyet 61 párttársa támogatott. Ennek az eredménye a szerdai szavazás utáni lemondatás.

Liz Cheney a lemondatása után – fotó: Mandel Ngan / AFP
Liz Cheney a lemondatása után – fotó: Mandel Ngan / AFP

„Ha olyan vezetőt akartok, aki felerősíti és terjeszti a pusztító hazugságokat, akkor nem én vagyok az emberetek, rengeteg másik közül lehet választani. Az az ő örökségük lesz” – mondta a szavazás előtt a párttársainak Cheney.

A volt republikánus alelnök, Dick Cheney lányát aztán a beszámolók szerint kifütyülték a párttársai. A kirúgását egyébként arra szeretné felhasználni, hogy megpróbálja újraszervezni a republikánus pártot.

„Nem hagyhatjuk, hogy a volt elnök visszahúzzon minket, és cinkossá tegyen minket a demokráciánk szétverésében. Ezt az utat követve a pártunk és potenciálisan az országunk pusztulása felé haladunk” – mondta Cheney.

Arról, hogy a republikánusok, a demokraták és a szélsőjobb miként értékeli a Trump ellen indított második vádeljárást, és melyik fél mit nyerhet vagy veszíthet ezáltal, ebben a cikkünkben írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!