Újabb tüzérségi támadások voltak a zaporizzsjai atomerőműnél

2022. augusztus 11. – 19:15

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb tüzérségi támadásokról érkeztek hírek az oroszok által elfoglalt zaporizzsjai atomerőműnél, amiért egymást tették felelőssé az ukránok és az oroszok. António Guterres ENSZ-főtitkár aggodalmát fejezte ki, hogy amennyiben a harcok „folytatódnak, az könnyedén katasztrófához vezethet” Európa legnagyobb atomerőműjénél.

Az ukrán állami energiavállalat, az Enerhoatom csütörtöki közleménye szerint az oroszok újból lőtték a zaporizssjai erőművet és a közeli területeket. Szerintük egy igazgatási épületet és a tűzoltóságot is célba vették, de a radioaktív anyagtárolót nem érte találat, csak a közeli fű égett. Senki nem sérült meg, de a tüzérségi támadások miatt nincs lehetőség műszakváltásokra. Az Enerhoatom szerint a sugárzás szintje a normális határon belül van.

A zaporizzsjai atomerőmű 2022. április 27-én – Fotó: Ed Jones / AFP
A zaporizzsjai atomerőmű 2022. április 27-én – Fotó: Ed Jones / AFP

Az orosz ellenőrzés alatt álló helyi közigazgatás korábban azt állította, hogy ukrán részről érte támadás az erőművet. Szerintük az ukránok rakéta-sorozatvetőket és nehéztüzérséget vetettek be. A BBC hozzáteszi, hogy nem lehet független forrásból ellenőrizni az állításokat.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra figyelmeztetett, hogy „Oroszország a világ legsúlyosabb atombalesetét provokálhatja ki”, ami nagyobb lehet a csernobilinél is. Szerdán a G7-tagországok külügyminiszterei is felszólították Oroszországot, hogy adja vissza az erőmű ellenőrzését az ukrán erőknek. Az Enerhoatom arról is beszámolt, hogy szerintük az oroszok át akarják kötni a zaporizzsjai erőművet a 2014-ben annektált Krímre.

Az ENSZ BT orosz kezdeményezésre csütörtökön tárgyal az ukrajnai atomerőmű helyzetéről New Yorkban. Az ülésen várhatóan felszólal Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) vezetője is, aki a múlt héten már aggodalmát fejezte ki egy esetleges atomkatasztrófa miatt. Az erőműről és arról, hogy az oroszok hogyan használják azt élő pajzsként, ebben a cikkben írtunk bővebben. (BBC, CNN, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!