Energoatom: Az oroszok át akarják kötni a Krímre Európa legnagyobb atomerőművét

2022. augusztus 10. – 12:47

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán állami energiavállalat, az Energoatom szerint az oroszok át akarják kötni a zaporizzsjai erőművet a Krímre – írja a Guardian. Az ügynökség szerint a megszálló erők ennek érdekében megrongálták az erőművet, hogy átirányítsák a termelt áramot.

Az erőműről és arról, hogy az oroszok hogyan használják azt élő pajzsként, ebben a cikkben írtunk bővebben.

A zaporizzsjai erőmű a legnagyobb Európában, Ukrajna 15 reaktorából hat itt működik, és négymillió háztartás áramellátását képes biztosítani. Az Energoatom vezetője azt mondta, hogy az átállítás nehéz és veszélyes folyamat, mert az atomerőművet először le kell kapcsolni az ukrán hálózatról, majd rá kell kötni a krímire.

Ehhez meg kell rongálniuk a vezetékeket, és hárommal már meg is tették. Amint az erőművet árammal ellátó utolsó vezetéket is leszedik, a létesítmény dízelgenerátorokra lesz utalva, tehát a működése és biztonsága a generátorok zavartalan működésén és a folyamatos üzemanyag-ellátáson múlik.

Az erőmű körüli harcok miatt az ENSZ atomenergiáért felelős ügynöksége figyelmeztetést adott ki, hogy a harcok miatt akár nukleáris katasztrófa is bekövetkezhet.

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!