Az amerikai igazságügyi miniszter nyilvánosságra hozná a Trump floridai birtokára szóló házkutatási engedélyt

2022. augusztus 11. – 23:30

Másolás

Vágólapra másolva

Merrick Garland amerikai igazságügyi miniszter sajtótájékoztatón jelentette be, hogy személyesen ő engedélyezte a Donald Trump előző amerikai elnök floridai birtokán a hét elején lefolytatott házkutatást (amit egy szövetségi bírónak is jóvá kellett hagynia). Az igazságügyi minisztérium és a hatóságok először szólaltak meg hivatalosan az ügyben.

Az FBI-ügynökök helyi idő szerint hétfőn este érkeztek meg Trump mar-a-lagói rezidenciájára. Amerikai lapok forrásai szerint a példátlan lépés célja a Trump által a Fehér Házból eltulajdonított, jellemzően bizalmas és titkos dokumentumok visszaszerzése volt. Donald Trump egyik fia, Eric Trump szintén azt állította, hogy a házkutatás tárgyát elnöki dokumentumok képezték. Trump egyik ügyvédje azt mondta, 30-40 FBI-ügynök érkezett, és dokumentumokat foglaltak le, de részletekbe nem bocsátkozott. Hogy mit kereshetett az FBI Trump birtokán, arról itt írtunk korábban.

Garland azt mondta, hogy a minisztérium nem hoz meg könnyedén ilyen döntéseket. Rövid sajtótájékoztatóján visszautasította az FBI-t és a szövetségi hatóságokat Trump híveinek részéről ért támadásokat, de azt mondta, hogy további információkat egyelőre nem hozhatnak nyilvánosságra az ügyben.

Viszont bejelentette, hogy a minisztérium kérvényezi, hogy egy szövetségi bíró tegye lehetővé a házkutatási engedély és az FBI-ügynökök által elvitt tárgyakról, iratokról szóló jegyzőkönyv nyilvánosságra hozását. Erről augusztus 25-ig kell döntenie a bírónak, ha Trump péntekig nem ellenzi a lépést. Garland ezt a kérvényt azzal indokolta, hogy nagy közérdeklődés övezi a házkutatást, aminek tényét a volt elnök már nyilvánosságra hozta. Ezekből hivatalosan kiderülhetne, pontosan miért végezték el a házkutatást az FBI-ügynökök.

Merrick Garland a sajtótájékoztatón 2022. augusztus 11-én – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Merrick Garland a sajtótájékoztatón 2022. augusztus 11-én – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Az elnöki feljegyzésekre és dokumentumokra vonatkozó törvény szerint a leköszönő elnöknek hivatala elhagyásakor át kell adnia a munkájához köthető iratokat a nemzeti levéltárnak. Bár ennek megszegése önmagában nem von maga után komolyabb jogi szankciókat, a titkos nemzetbiztonsági információk ellopása igen.

A New York Times szerint Trump mar-a-lagói birtokán januárban az amerikai nemzeti levéltár – hosszas huzavona után – már lefoglalt 15 doboznyi iratot, amelyek között szintén voltak minősített nemzetbiztonsági információk, ezeket Trump még akkor vihette magával, amikor kiköltözött a Fehér Házból. Trump korábban pereskedett is a nemzeti levéltárral, mert meg akarta akadályozni, hogy a szerv átadja az elnöki dokumentumokat a 2021. január 6-i események hátterét vizsgáló bizottságnak.

A CNN Garland beszéde előtt arról írt, hogy információik szerint a szövetségi hatóságok már júniusban is hivatalos eljárás keretében járhattak Trump floridai birtokán, és elvihettek érzékeny nemzetbiztonsági dokumentumokat. Források szerint a házkutatáshoz az vezethetett, hogy azt feltételezték, további, akár titkos információkat tartalmazó dokumentumok maradtak Mar-a-Lagóban.

Trump csütörtökön arról posztolt, hogy az ügyvédei és a képviseletét ellátó személyek teljes mértékben együttműködőek voltak korábban, szerinte ennek ellenére történt a bejelentés nélküli házkutatás, aminek keretében szerinte a felesége ruháit és személyes tárgyait is átvizsgálták. Trump a héten végig boszorkányüldözésről beszélt, azzal gyanúsítja az FBI-t, hogy ők helyeztek el bizonyítékokat a birtokon a házkutatás során, és a Republikánus Párt is összezárt mögötte.

Kedd este derült ki, hogy a volt elnök a jövőben nem titkolhatja tovább adóügyeit, a képviselőház szakbizottsága megkaphatja Trump adóbevallását. A New York-i főügyész hivatalának ügyvédei pedig szerdán hallgatták volna ki Trumpot a vállalatával, a Trump Organization pénzügyeivel kapcsolatban, de a volt elnök megtagadta a vallomást, arra hivatkozva, hogy ez minden amerikai állampolgár alkotmány adta joga.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!