Trump szerint az FBI bizonyítékokat helyezett el a birtokán a házkutatás során

2022. augusztus 11. – 07:34

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Hiába szerette volna kihallgatni a New York-i főügyészség Donald Trumpot a pénzügyi kimutatásairól, a korábbi amerikai elnök az 5. alkotmánykiegészítésre hivatkozva megtagadta ezt, élve azzal a jogával, hogy senkit nem lehet arra kényszeríteni, hogy saját maga ellen tanúskodjon.

Trump a floridai, mar-a-lagói birtokán történt hétfői házkutatás ügyében már nem volt ennyire szűkszavú, az ügyben a saját közösségi médiás alkalmazásában, a Truth Socialben kezdett el elég vad vádakat megfogalmazni. Nemes egyszerűséggel

azzal gyanúsítja az FBI-t, hogy ők helyeztek el bizonyítékokat a birtokon a házkutatás során.

Ez bevett eszköz Trump fegyverarzenáljában, korábban is előszeretettel kezdte minden ellentámadását azzal, hogy megpróbálta a másik felet teljesen hiteltelenné tenni. Trump üzenete szerint nagyon gyanús volt, hogy miközben ők mindenkit távozásra szólítottak fel, az FBI emberei inkább csak egyedül akartak maradni, hogy „ne legyen tanúja, mit csinálnak, mit visznek el, vagy remélhetőleg, mit vittek be magukkal”.

Trump szerdai üzenetével nagyjából egy időben a New York Times egy, a korábbi elnökhöz közel álló személyre hivatkozva azt írta, hogy Trump környezete bizonyítékok elhelyezése miatt aggódik.

Hogy mit kereshetett az FBI Trump birtokán, arról itt írtunk korábban.

Pontosan tudták, mit és hol kell keresni

Eközben viszont két másik sajtótermék, a Wall Street Journal és a Newsweek egymástól függetlenül is arról írt, hogy épp Trump belső köreiből származhat az az informátor, aki segített célba találni az FBI-nak. A Newsweek cikke szerint az informátor elárulta, hogy több másik olyan, minősített nemzetbiztonsági információt tartalmazó doboz is van Mar-a-Lagóban, mint amiből 15-öt már korábban lefoglalt a nemzeti levéltár Trump esetében. Az informátor a dobozok pontos helyét is közölte. Ezt az információt a Wall Street Journal is megerősítette saját forrásaira hivatkozva.

A Newsweek azt is írja, hogy szándékosan úgy időzítette a házkutatást az FBI, hogy Trump ne tartózkodjon otthon, hogy ezzel se biztosítsanak lehetőséget a volt elnöknek a szereplésre.

Az informátor híre egyébként állítólag komoly zavart okozott Trump környezetében, a Rolling Stone cikke szerint a volt elnök már azon aggódik, mi van, ha bemikrofonozott emberek segítségével hallgatják le.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!