Egy ausztrál légitársaságnál már a felsővezetők is pakolják a poggyászt

2022. augusztus 8. – 16:56

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ausztrál Qantas légitársaság bejelentette, hogy az akut munkaerőhiány áthidalása érdekében arra kérték a cég felsővezetőit, hogy átmenetileg ők is álljanak be poggyászt pakolni – írja a BBC.

A légitársaság a sydney-i és a melbourne-i reptérre keres legalább száz önkéntes felsővezető-poggyászkezelőt három hónapra. A jelentkezők feladata lenne a csomagok be- és kipakolása mellett a csomagmozgató járművek vezetése is. Elvárás, hogy a jelentkezők képesek legyenek akár 32 kilogrammos csomagok mozgatására is.

„A téli influenza magas szintje és a Covid felfutása a továbbra is szűkös munkaerőpiaccal párosulva ahhoz vezet, hogy az egész ágazatban kihívást jelent az erőforrások biztosítása”

– mondta Colin Hughes, a Qantas ügyvezető igazgatója a BBC-nek.

Hughes hangsúlyozta, hogy senki felé nem elvárás, hogy a saját feladatai mellett még a poggyászkezelésbe is besegítsen. Aki mégis hajlandó erre, attól azt várják, hogy heti három-öt napon napi négy-hat órát dolgozzon be.

A járvány idején, amikor a legtöbb ország határait lezárták, így gyakorlatilag megszűnt a légi közlekedés, sok légitársaság kényszerült leépítésekre, köztük a Qantas is. A járvány után aztán újra megindultak az utazók, csak közben lemorzsolódott a munkaerő a szektorban. A munkaerőhiány leginkább a földi kiszolgálókat sújtja: hiába bírnák kapacitással a légitársaságok, járatok ezreit kell törölni a főszezonban, és állandóak a késések, például a Budapest Airporton is. A légiipar válságáról ebben a cikkben írtunk részletesen.

A Qantas egyébként híres az unorthodox lépéseiről, tavaly márciusban például olyan repülőjáratokat indított, amelyeknek felszálláskor nem lehetett tudni az úti célját, korábban pedig „sehova sem tartó járatokra” lehetett jegyet venni: a gép ugyanott szállt le pár órával később, ahol felszállt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!