Oroszország azt állítja, hogy megsemmisítettek hat amerikai HIMARS-rakétarendszert

2022. augusztus 2. – 11:59

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter azt állította, hogy a „különleges katonai művelet” kezdete óta hat amerikai gyártmányú HIMARS-rakétarendszert semmisítettek meg Ukrajnában. Soigu azt is közölte, hogy Oroszország öt hajó elleni Harpoon rakétaindító rendszert és harminchárom M777-es tarackot semmisített meg. „A nyugati fegyverek Ukrajnába irányuló ellenőrizetlen szállítása súlyosan veszélyezteti a térség biztonságát” – mondta Soigu egy keddi konferenciahíváson. Az orosz védelmi miniszter állításait független források nem erősítették meg.

Az Egyesült Államok egy hónapja kezdte meg a HIMARS-ok leszállítását, 12 már hadrendbe állt, július végén pedig további 25-30 HIMARS-rakétarendszer leszállításáról állapodott meg Ukrajnával.

Igaz, az ukrán katonai vezetés szerint 50, de inkább 100 HIMARS és M270 MLRS (rakéta-sorozatvető rendszer)-re lenne szükségük ahhoz, hogy jelentősen befolyásolják a háború menetét – írta az Unian. Oroszország villámháborús tervei ugyan kudarcba fulladtak a február 24-én indított invázióban, Kelet-Ukrajnában azonban, ha nagyobb veszteségek árán és lassabban is, de folyamatos az orosz előrenyomulás.

(Sky News, TASZSZ)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!