Az ukránok konzultálnak a HIMARS-csapások előtt az amerikaiakkal

2022. augusztus 2. – 22:41

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszország azt állítja, hogy az USA „közvetlenül részt vesz” az ukrajnai háborúban azzal, hogy olyan információkat szolgáltat Ukrajnának, amelyeket Kijev felhasznál a nagy hatótávolságú rakétacsapásokhoz.

A Kreml azután reagált így, hogy a brit Telegraph-nak adott interjújában Vadim Szkibickij, Ukrajna katonai hírszerzésének megbízott helyettes vezetője arról beszélt, hogy az amerikai gyártmányú, nagy hatótávolságú HIMARS tüzérségi rendszerek használatában az amerikaiaktól kapott kiváló minőségű műholdképek és valós idejű információk segítették az ukránokat. Szkibickij tagadta, hogy az amerikaiak közvetlen célzási információkat is adtak volna. Elismerte azonban, hogy a csapások előtt az amerikai és az ukrán hírszerzés tisztviselői konzultáltak egymással, hogy Washington megvizsgálhassa, és szükség esetén megvétózhassa a tervezett célpontokat.

Az interjú megjelenése után az orosz külügyminisztérium szóvivője, Marija Zaharova a RIA Novosztyi hírügynökségnek azt mondta, nincs szükség további megerősítésre az Egyesült Államok háborúban való közvetlen részvételéről. Szerinte bebizonyosodott, hogy az amerikai fegyverek mellé az USA nemcsak használati útmutatót ad, hanem konkrét célzási információkat is.

Az USA korábban 16 HIMARS-rendszert adott át Ukrajnának, ezen a héten pedig további négy érkezett. Pár hete további 25-30 HIMARS-rakétarendszer leszállításáról állapodott meg az Egyesült Államok Ukrajnával. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szerint a 70-80 km-ig nagyon pontos találatleadásra képes fegyvereknek kulcsszerepe volt abban, hogy lelassult a kelet-ukrajnai orosz előrenyomulás.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!