Még 30 amerikai HIMARS érkezhet Ukrajnába

2022. július 24. – 12:23

Másolás

Vágólapra másolva

Újabb 25-30 HIMARS-rakétarendszer leszállításáról állapodott meg az Egyesült Államok Ukrajnával – közölte az ukrán elnöki hivatal vezetője. Andrij Jermak szerint csak logisztikai kérdés, hogy ezek a rakétarendszerek mikor jutnak el Ukrajnába. A HIMARS-rakétarendszer jelentősen befolyásolhatja az Oroszország által Ukrajna ellen indított háborút, mivel ezzel Ukrajna mélyen az orosz vonalak mögé is elér, fenyegetve az orosz raktárakat és utánpótlási vonalakat.

Az Egyesült Államok egy hónapja kezdte meg a HIMARS-ok leszállítását, 12 már hadrendbe állt, újabb négy továbbira a közelmúltban tettek ígéretet. A Jermak által bejelentett 25-30 a korábban elhangzottaknál nagyobb mennyiséget jelent.

Igaz, az ukrán katonai vezetés szerint 50, de inkább 100 HIMARS és M270 MLRS (rakéta-sorozatvető rendszer)-re van szükség ahhoz, hogy jelentősen befolyásolják a háború menetét – írta az Unian. Oroszország villámháborús tervei ugyan kudarcba fulladtak a február 24-én indított invázióban, Kelet-Ukrajnában azonban, ha nagyobb veszteséggel és lassabban is, de folyamatos az orosz előrenyomulás.

Kapcsolódó
Kövess minket Facebookon is!