Megérkeztek azok az amerikai fegyverek, amiket az ukránok legjobban vártak

2022. június 23. – 15:17

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Megérkeztek Ukrajnába az USA által küldött HIMARS-rakétarendszerek, jelentette be Olekszij Reznyikov ukrán védelmi miniszter. „Forró lesz a nyár az orosz megszállók számára” – írta a miniszter.

Ez az a fegyver, amit az ukránok legjobban vártak. Június elején Reznyikov a következő szavakkal köszönte meg az amerikaiaknak, hogy úgy döntöttek, küldenek néhány ilyen eszközt Ukrajnának: „Örömmel láttam az Ukrajnának küldött 11. katonai segélycsomagban azt a hat betűt, amire az egész ország várt: HIMARS. Az együttműködésünk erősebb, mint valaha. Köszönöm!”

A rendszer hat darab 227 mm-es irányított rakétát képes kilőni, amelyeket a személyzet néhány perc alatt gyorsan újra tud tölteni. Az eszköz látszatra hasonlít a második világháborúban alkalmazott Katyusa rakéta-sorozavetőre, illetve annak későbbi változataira, például az oroszok és az ukránok által is alkalmazott Gradra vagy Szmercsre. A különbség azonban az, hogy míg utóbbiak nem alkalmasak pontos célzásra, inkább egy nagyobb területre tudnak csak pusztító tüzet zúdítani, addig a HIMARS nagy precizitású, GPS-irányítású rakétákat lő ki. Ezek 80 kilométeres távolságból is lehetővé teszik a pontos célzást. A fegyver hatótávolsága körülbelül kétszerese az M777-es ágyúkénak, amikből több mint 100 darabot szintén az USA szállított az ukrán erőknek.

Bár erről konkrét információt érthető okokból nem közöltek, a HIMARS-okat elsősorban a Donbászban vethetik be, ahol az oroszok jelentős tüzérségi erőt koncentráltak. Ezekkel a rakétákkal az orosz tüzérség hatótávolságán kívülről (az orosz nehézlövegek 20-25 kilométerre tudnak ellőni), védett pozícióból vehetik tűz alá az orosz ütegeket. Egyes elemzők szerint a fegyver akár meg is fordíthatja a háború menetét, mások azonban azt mondják, a HIMARS legfeljebb csak kiegyenlíti a két fél felszereltsége közötti különbséget. A rendszernek van egy 300 kilométer hatótávolságú változata is, amely ATACMS taktikai rakétát képes kilőni. Ilyet szándékosan nem szállít az USA Ukrajnának, Washington ugyanis mindenképpen szeretné elkerülni, hogy az ukrán haderő orosz területet vegyen célba ilyen fegyverrel.

A tüzérségi fölény kialakítására alkalmas HIMARS-ból az USA négy, Nagy-Britannia három darabot küld Ukrajnának, ennyi fegyvertől nem lehet csodát várni. Ezek a fegyverek ráadásul automatikusan az orosz támadások első számú célpontjává fognak válni – ne felejtsük, Oroszország még mindig sok precíziós fegyvert tud bevetni, akár messze az ukrán hátországban.

Arról nem is beszélve, hogy Oroszország „vörös vonal”-nak nevezte a távolsági fegyverek szállítását, és maga Vlagyimir Putyin is a háború kiterjesztését, „eddig még nem támadott létesítmények” célba vételét helyezte kilátásba a nyugati rakéta-sorozatvetők esetén. És bár az elmúlt évek tapasztalatai alapján „vörös vonal”-ak a diplomáciában meglepően rugalmasak szoktak lenni, az USA a HIMARS-okhoz nem szállítja le a valóban nagy, 300 kilométeres hatótávolsággal rendelkező harcászati-hadműveleti rakétakonténereket, csak az „egyszerű” sorozatlövő rakétakonténereket.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!