Blinken Lavrovnak: A világ nem fogja elismerni ukrán területek elcsatolását

2022. július 29. – 21:51

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Antony Blinken amerikai külügyminiszter telefonon beszélt Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel, és arra próbálta rávenni a Kremlt, hogy fogadja el a washingtoni ajánlatot, amivel két, Oroszországban őrizetbe vett amerikai, köztük Brittney Griner kosárlabdázó szabadon engedését akarják elérni. Blinken „őszintének és közvetlennek” nevezte a beszélgetést. Az amerikai külügyminisztérium korábban sem közölt erről részleteket, de a CNN információira hivatkozva azt írta, hogy az Egyesült Államok hajlandó lenne a 25 évre ítélt Viktor But fegyverkereskedőt elengedni Grinerékért cserébe.

Blinken elmondta azt is, pénteki beszélgetésük során jelezte Lavrovnak, hogy Oroszországnak teljesítenie kell az ukrán gabonaexport újraindítására vonatkozó megállapodásokat. „A világ nem fog elismerni annektálásokat” – mondta Blinken, aki óva intette Lavrovot attól, hogy további ukrán területek elcsatolására készüljenek.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP
Antony Blinken amerikai külügyminiszter – Fotó: Drew Angerer / Getty Images North America / Getty Images via AFP

Az orosz külügyminisztérium a telefonbeszélgetésről szóló saját közleményében azt írta, „Blinkent tájékoztatták a július 22-én Isztambulban – ukrán gabona és orosz termények, illetve műtrágyák fekete-tengeri szállításáról – aláírt megállapodáscsomagról”. Lavrov egyebek között kifogásolta, hogy Washington nem teljesíti azon ígéretét, miszerint a büntetőintézkedések hatályát nem terjeszti ki az orosz élelmiszerek exportjára. Felhívta a figyelmet arra, hogy az amerikai szankciók tovább nehezítik az élelmezési helyzetet.

Az orosz külügyminiszter egyben hangsúlyozta, hogy Moszkva el fogja érni célkitűzéseit az ukrajnai „különleges katonai műveletben”, és a nyugati fegyverszállítmányok csupán elnyújtják a konfliktust. (Reuters, MTI)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!