Minden olyan gyorsan történt, a tűz is óriási volt. Csak el akarom felejteni ezt a hetet

Legfontosabb

2022. július 20. – 20:54

frissítve

Minden olyan gyorsan történt, a tűz is óriási volt. Csak el akarom felejteni ezt a hetet
Tűzoltók a délnyugat-franciaországi Louchats-ban – Fotó: Thibauld Moritz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Európa déli részein lassan egy hete komoly erdőtüzek pusztítanak: Franciaországban, Spanyolországban, Portugáliában, Olaszországban, Görögországban és Horvátországban is küzdenek a lángokkal. Az elmúlt napokban több tízezer embernek kellett elhagynia a lakóhelyét, otthonok égtek le.

Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy az idei tüzek nem csupán egyszeri szerencsétlen egybeesés következményei. Ha nem teszünk ellene, a forróság és a szárazság lassan minden évben visszatérő tűzvészeket okozhat majd nyaranta.

Dél-Franciaország pánikhangulat szélén

Az elmúlt héten Franciaországban nagyjából 37 ezer embert kellett evakuálni a déli régiókban a tüzek miatt. Szombaton késő este Franciaország további 22 megyére adott ki narancssárga riasztást, főként az Atlanti-óceán mentén. A Bordeaux-t is magában foglaló Gironde megyében közel 25 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát vagy nyaralóját. A Bordeaux közelében lévő Landiras mellett 800 hektárnyi fenyőfa pusztult el, és a tűz miatt 250 embert kellett evakuálni. A Pilat-dűne közelében is volt tűz, ott elővigyázatosságból hatezer kempingezőt menekítettek ki kedd este. Itt közel 180 hektárnyi fenyőfa vált a lángok martalékává.

Lángoló tűzoltóautók a franciaországi Braspartsnál – Fotó: Loic Venance / AFP
Lángoló tűzoltóautók a franciaországi Braspartsnál – Fotó: Loic Venance / AFP

„Minden olyan gyorsan történt, ​​a tűz is nagy volt. Aggódom, félek… próbálok erős lenni, amennyire csak tudok, de nem vagyok jól… el akarom felejteni ezt a hetet” – mondta a 27 éves Manon Jacquart a BBC-nek. Őt múlt szerdán kora reggel evakuálták a kempingből, ahol dolgozik, és egy La Teste-de-Buch melletti óvóhelyen aludt, ahol több száz ember kapott menedéket.

De La Teste-de-Buch-ban is volt kavarodás: 4000 lakost evakuált nemrég a rendőrség, miután füst szállt fel a várostól nem messze. A környéket elhagyók annyian voltak, hogy hosszú sorokban álltak az autók a főúton, a rendőrség pedig megtiltotta, hogy bárki a város felé vegye az irányt.

Egy evakuált nyaraló, Matthias a BFMTV tévécsatornának arról beszélt, hogy egyszer csak szóltak neki és a fiának, hogy el kell menekülniük. Ahogy elkezdték összepakolni a dolgaikat, azt mondták, hogy erre már nincs idő, induljanak el úgy, ahogy vannak.

„Próbálsz nyugodt maradni, de nagyon nehéz nem félni, amikor minden ilyen gyorsan történik”

mondta a férfi.

Elisabeth Borne miniszterelnök végül tisztázta, hogy egy elektromos autó volt felelős a La Teste-de-Buch-i tűzért. A helyi állatkertben közben legalább 12 állat halt meg az őket ért stressz és a magas hőmérsékletek miatt. Ezért 363 „mozdítható” állatot a 65 km-re lévő Bordeaux-Pessac állatkertbe szállítottak. A Landirasban keletkezett második tüzet viszont bűncselekménynek minősítették, tehát valószínű, hogy valaki tüzet gyújtott, és az terjedt tovább a szárazságban.

A franciaországi Arcachon strandja, háttérben a La Teste-de-Buch-i tűz füstje – Fotó: Thibaud Moritz / AFP
A franciaországi Arcachon strandja, háttérben a La Teste-de-Buch-i tűz füstje – Fotó: Thibaud Moritz / AFP

A Le Monde szerint a tüzek egy hét alatt 20 ezer hektárnyi területet emésztettek fel. Gironde-ban két tűz még mindig ég, de csak minimálisan terjedtek tovább, így ezen a környéken nem kellett újabb evakuációkat elrendelni. Bretagne-ban azonban még mindig akadnak problémák egy bozóttűzzel, 500 embert kellett evakuálni, több utat lezártak. Gerald Darmanin belügyminiszter dicsérte a tűzoltók „figyelemre méltó bátorságát”, a francia tűzoltók szövetségének vezetője pedig a globális felmelegedés polgári védelemre gyakorolt ​​hatásaira figyelmeztetett.

„A tűzoltók és a biztonságért felelős hatóságok azok, akik napi szinten találkoznak a (klímaváltozás) hatásaival. És ezek nem 2030-ban jelentkeznek, hanem most”

mondta Grégory Allione. A szövetség vezetője szerint a tűzoltóság egyelőre tartja magát, de nagyon gyorsan fáradnak az állandó készültségben – miközben még bő másfél hónap van vissza a nyárból. Allione szerint 250 ezer önkéntes tűzoltóra lenne szükségük ebben a helyzetben.

Ezer áldozata is lehet a hőhullámnak az Ibériai-félszigeten

Európa másik forró pontja az Ibériai-félsziget: mind Spanyolországban, mind Portugáliában komoly bozóttüzekkel küzdöttek az elmúlt egy hétben.

Portugáliában már több mint ezer halálos áldozata van a hőhullámnak.

Egyes portugál határ menti falvakat ki kellett üríteni, miután a lángok átterjedtek Spanyolországból. A kormány úgy döntött, hogy fokozza a katasztrófavédelmi szolgálatok mozgósítását, és előző hét elejétől legalább most péntekig „készenléti állapotot” hirdetett meg. Emellett arra kérték július 10-én az Európai Uniót, hogy indítsák el a közös polgári védelmi mechanizmust, amivel az országba vezényelnének két Spanyolországban állomásozó tűzoltó repülőgépet.

Tűzvihar az észak-spanyolországi Zamora közelében fekvő Pumarejo de Tera településen 2022. június 18-án – Fotó: Cesar Manso / AFP
Tűzvihar az észak-spanyolországi Zamora közelében fekvő Pumarejo de Tera településen 2022. június 18-án – Fotó: Cesar Manso / AFP

A portugál meteorológiai szolgálat július 13-án 18 körzetből 16-ban vörös riasztási fokozatot adott ki. A portugáliai tüzek terjedését egyelőre megfékezték, de a hőmérséklet már a 47 fokot is elérte nemrég. A polgári védelem országos parancsnoka „szinte példátlannak” nevezte a mostani időjárást. A hírek szerint még 32 kisebb és öt nagyobb tűzzel küzdenek a portugál hatóságok, Chaves és Murça települések vannak kitéve a legjobban a lángoknak.

Az El País szerint 15 éve nem volt ilyen elviselhetetlen Spanyolországban a nyár. Összesen 38 tűzről lehet tudni országszerte, ebből 21-et még nem sikerült eloltani, nyolc bozóttűz pedig kifejezetten aggasztja a hatóságokat. Az utóbbi napokban Spanyolország más részein Castilla y León, Galicia és Extremadura tartományokban csaptak fel a lángok, de Katalóniában, Toledo, Avila és Barcelona környékén is szaporodnak a tűzesetek. A friss hírek szerint a legtöbb tűz kedden az ország északnyugati felében égett, A Pobra do Brollón és Losacio városok környékén a legsúlyosabb a kár.

Dél-Spanyolországban több mint 3200 ember menekült el a dimbes-dombos Mijasnál tomboló tüzek elől, bár később néhányan visszatérhettek. Mijas nem messze fekszik Málagától, amely népszerű úti cél, sok a turista. Itt is állandó készültségben vannak a helyiek. „Csak felkaptunk néhány holmit, aztán rohantunk, addigra pedig már mindenki az utcán volt… rengeteg tűzoltó- és mentőautót lehetett látni” – mondta a Málagában élő Ellen McCurdy egy riasztásról.

A spanyol Zamora tartományból egy durva videó kering a Twitteren, amelyet egy vonatból vett fel valaki, és az látszik rajta, hogy körben mindenfelé lángokban áll a láthatár. Egyes vonatjáratok egy időre leálltak, Madrid és Galicia között egy szakaszon csak busz közlekedik.

A spanyol vasúttársaság közölte, hogy egy utas sem sérült meg a fenti videón látható járaton. Ugyanez nem mondható el mindenkiről, a tüzek oltásában már életüket vesztették hivatásos tűzoltók, és lakossági áldozatokat is követelt a pusztító hőség.

Az Athén melletti hegyeknél is küzdenek a lángokkal

Olaszországban a kormány nemrég szükségállapotot hirdetett a kiszáradt Pó-völgyben – az ország leghosszabb folyója helyenként nem több, mint egy kis patak. Bibionéban, az ország egyik legkedveltebb tengerparti üdülőhelyén, a strand melletti fenyőerdőben pénteken kezdődött tűz miatt egyes pánikba esett turisták a tengerbe vetették magukat, hogy elmeneküljenek a lángok elől.

A hét második felében Olaszországban újra beütött a kánikula, aminek meg is lett az eredménye: Friuli-Venezia Giulia tartományban kedd óta ég egy erdő, az olasz tűzoltóságot már a szlovén kollégáik is segítik a tűz megfékezésében. A toszkánai Lucca városban is komoly tűzzel küzd a polgári védelem, de Szicíliában és Szardínia szigetén is keletkeztek tüzek – írja a La Repubblica.

Tűzoltó az Athén Vúla nevű negyedében pusztító erdőtűz mellett – Fotó: Jánisz Koleszidisz / EPA / ANA-MPA / MTI
Tűzoltó az Athén Vúla nevű negyedében pusztító erdőtűz mellett – Fotó: Jánisz Koleszidisz / EPA / ANA-MPA / MTI

Az erős szél Görögország öt régiójában szintén nagymértékben megnövelte az erdőtüzek kockázatát – figyelmeztettek a polgári védelmi illetékesek. Közép-Görögország, Attika és Kréta tartoznak a leginkább veszélyeztetett területek közé. A BBC szerint egy napon belül ezeken a területeken 51 erdőtüzet számoltak össze. A mentőszolgálatok sürgős felhívást intéztek az Athéntól délkeletre lévő Fériza Szaronikósz faluban élő lakosokhoz, hogy meneküljenek a part felé. Krétán is komoly tűzzel küzdöttek a héten a tűzoltók, amit végül sikerült megfékezni.

Kedd óta erdőtűz tombol az Athén melletti Penteli hegyvidéki régióban is, aminek következtében több területet és egy kórházat is kiürítettek

– írja a BBC. Közel 500 tűzoltó és 15 tűzoltó repülőgép oltott. Olaszországhoz hasonlóan a görögöknél is az nehezíti meg az oltást, hogy időnként változik az amúgy is erős szél iránya, ami miatt nagyon nehéz megfékezni a lángokat.

Már a szomszédban is ég a tűz

Horvátország is erdőtüzekről számolt be az elmúlt időszakban. A múlt héten Zadar (Zára) és Sibenik közelében is voltak tüzek. Zadart nem kellett kiüríteni, de Sibenik egyes lakosainak el kellett hagyniuk az otthonukat. Ahogy arról korábban beszámoltunk, több nagy olajfaültetvény a tűz martalékává vált, számos jármű kiégett, és legalább húsz lakóház használhatatlanná vált. A múlt héten a Washington Post azt írta, egy templom tornya is lángra kapott. A helyi tévének egy tűzoltó azt mondta, hogy „pokoli a helyzet”, és már nem tudják eldönteni, hogy hova menjenek előbb oltani. A tüzeket az okozta, hogy a száraz aljnövényzet a hét elején meggyulladt, majd az erős szél miatt a lángok gyorsan tovább terjedtek.

Horvátországban legutóbb július 15-én írt a helyi sajtó nagyobb tűzesetről, akkor Omis környékén volt bozóttűz, de ezt is, illetve a Šibeniknél égő tüzet is sikerült ellenőrzés alá vonni. Kedden volt egy kisebb tűz Split felett, Lećevicában egy gyalog nem megközelíthető részen, ezért a levegőből oltották. A hétre jósolt forró időjárás miatt a horvátok ismét arra készülnek, hogy helyenként fellobbanhatnak erdőtüzek, a meteorológiai intézet figyelmeztetést adott ki a hét második felére a hőhullámok miatt.

Megindult észak felé a forróság, nekünk se lehet nyugtunk

A Nyugat-Európa fölé telepedett hőhullám elsősorban Spanyolországot és Portugáliát érinti, de várhatóan erősödik és tovább fog terjedni – mondta július 13-án Clare Nullis, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője Genfben. Igaza is lett, ugyanis július második felére Észak-Európában is rendkívüli meleget jósoltak. Németországban, Hollandiában és Belgiumban közel 40 fokot mértek kedden, az Egyesült Királyságban vörös figyelmeztetés van érvényben, a szigetország egyes részein 40 fokot mutatott a hőmérő. Belgiumban egy bozóttűz miatt több autó is kiégett, az Egyesült Királyságban pedig megugrott a tűzesetek száma. Wenningtonban nyolc ház és valószínűleg egy templom is leégett, egy helyszínen tartózkodó tűzoltó „abszolút pokolnak” minősítette a történteket – írja a BBC.

Az Európai Unió illetékesei a múlt héten figyelmeztetést adtak ki a rendkívüli hőség miatt, és felszólították a helyi hatóságokat, hogy készüljenek fel az erdőtüzekre. A Kopernikusz, az Európai Unió Föld-megfigyelési programja a Twitteren tett közzé egy térképet, amelyen jól látszik, hogy Dél-Európa és Marokkó nagy részén magas a tűzveszélyt.

Az intézet Magyarországot is az extrém veszélyes zónába sorolta.

Ha nálunk nem is lesz megint erdőtűz – bár ne feledjük a pár hete a Bükkben tomboló tüzet –, akkor is kellemetlenül fog minket érinteni a melegedés. A hőhullámok idején nagyobb a veszélye a hőgutának és a kimerültségnek, de még a vízbe fulladásnak is, miután az emberek rohannak a vízpartokra lehűlni – magyarázta el dr. Eunice Lo, a Bristoli Egyetem klímakutatója a BBC-nek. A legsebezhetőbbek a kisgyermekek, az idősek és a krónikus betegségekben szenvedők. A házi kedvencek és a haszonállatok is veszélynek vannak kitéve, de még az infrastruktúrában is kárt okozhat a forróság, például megolvad az aszfalt, a vasúti sínek pedig elhajlanak.

A BBC szerint az ipari forradalom óta a világ nagyjából 1,1 Celsius-fokkal lett melegebb, a hőmérséklet pedig várhatóan tovább emelkedik majd, a hőhullámok egyre gyakoribbak és tovább tartanak.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!