Hőség-apokalipszis: extrém erdőtüzek sújtják Dél- és Nyugat-Európát

2022. július 18. – 23:22

frissítve

Hőség-apokalipszis: extrém erdőtüzek sújtják Dél- és Nyugat-Európát
Egy juhász figyeli a lángoló búzamezőt a spanyolországi Zamora tartományban 2022. július 18-án – Fotó: Isabel Infantes / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Extrém hőség és a nyomában járó bozóttüzek pusztítanak Délnyugat-Európában, Franciaországban eddig 32 ezer, Spanyolországban 30 ezer hektár égett le az idén – számolt be a Guardian.

Nyugat-Franciaországban a meteorológusok egyenesen „hőség-apokalipszisre” figyelmeztettek. Az országrészben már 8500 embernek kellett elmenekülnie otthonából a szélsőséges időjárás miatt kialakult erdőtűz elől, amely már több száz halálos áldozatot követelt. A Bordeaux-tól nyugatra fekvő Gironde megyében sem jobb a helyzet, itt közel 25 ezer ember kényszerült elhagyni otthonát vagy nyaralóját. Eközben a Spanyolországban, Portugáliában és Görögországban is ezreket űztek el lakóhelyükről a több ezer hektáron pusztító tüzek.

A spanyol Zamora tartományból egy durva videó kering a Twitteren, amelyet egy vonatból vett fel valaki, és az látszik rajta, hogy körben mindenfelé lángokban áll a láthatár.

A spanyol vasúttársaság közölte, hogy egy utas sem sérült meg az érintett járaton. Ugyanez nem mondható el mindenkiről, a tüzek oltásában már életüket vesztették hivatásos tűzoltók, és lakossági áldozatokat is követelt a pusztító hőség.

A horvát erdőtüzekről itt, a franciákról itt, a portugál helyzetről pedig itt írtunk bővebben.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!