Több mint háromezer hektáron oltják a horvát tengerparton tomboló tüzeket

2022. július 14. – 15:30

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Repülőgépekkel és a hadsereg bevonásával oltják a tüzet a horvát tengerpart egy részén, ahol a tomboló erdőtűz már több mint húsz házat emésztett fel, jelentette a Vecernji List helyi lap.

Több mint 350 tűzoltó, valamint 75 rendőr és számos katona vesz részt az oltási akcióban, illetve a helyi lakosság is oltja a tüzet. A hivatalos jelentések szerint körülbelül 3300 hektáros területet érint a tűz, írja az MTI.

A Vecernji List jelentése szerint több nagy olajfaültetvény is porig égett, számos jármű égett porrá, és a lakóházak egy része is használhatatlanná vált. A Washington Post azt írja, hogy autók is kigyulladtak, és egy templom tornya is lángra kapott. Azt írták, hogy egy helyi tévének egy tűzoltó azt mondta, hogy „pokoli a helyzet, nem tudjuk, hova menjünk előbb.”

A tüzet az okozta, hogy Sibenik és Zadar (Zára) közelében a száraz aljnövényzet a hét elején lángra kapott, majd az erős szél miatt a lángok gyorsan tovább terjedtek.

A helyiek evakuálása folyamatos, szárazföldön és vízen is menekítik az embereket. A Sibenik környéki utak egy részét teljesen, más részét részlegesen, illetve rövid időre lezárták. Csütörtök hajnalban a lángok Sibenik és Vodice között csaptak fel, a tűz átterjedt a Prokljanski-tó partján fekvő Raslinára is, illetve a Vodice melletti Zatonra.

A horvát meteorológiai intézet jelentése szerint a hét további részében is extrém melegre és szárazságra kell számítani, Európát ugyanis ismét elérte egy erőteljes hőhullám.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!