Óriási erdőtüzek vannak Franciaországban és Portugáliában a hőhullám miatt

2022. július 13. – 08:34

frissítve

Óriási erdőtüzek vannak Franciaországban és Portugáliában a hőhullám miatt
Erdőtűz a délnyugat-franciaországi Landiras közelében 2022. július 12-én – Fotó: Thibaud Motitz / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

Mintegy 1000 hektárnyi erdő égett le a délnyugat-franciaországi Bordeaux térségében a régiót sújtó hőhullám miatt kedden – írja az MTI.

A legjelentősebb tűz a Bordeaux városától mintegy 40 kilométerre fekvő Landiras közelében 800 hektárnyi fenyőfát pusztított el, és a tűz miatt 250 embert kellett evakuálni. A Pilat-dűne közelében is volt tűz, ott elővigyázatosságból hatezer kempingezőt menekítettek ki kedd este. Itt mintegy 180 hektárnyi fenyőfa vált a lángok martalékává.

A kánikula várhatóan a jövő hét elejéig folytatódik Franciaországban. Szerdától 31–36 Celsius-fokig, délnyugaton helyenként 37–38 Celsius-fokig emelkedik a hőmérséklet. A magas hőmérséklet az előrejelzések szerint átterjed Nyugat- és Közép-Európa más részeire is.

Portugáliában már halálos áldozata is van a tűzvésznek

Erdőtüzek pusztítanak Portugália középső részén is – írja az MTI. Szerda reggel négy nagyobb tűzeset miatt több mint 1500 tűzoltót mozgósítottak Leiria, Pombal és Ourém településeken, Lisszabontól alig több mint 100 kilométerre északra. Háromszáz embert kellett kimenekíteni a tűz elől.

Az észak-portugáliai Aveiro régióban meghalt egy ember a tűzvészben. A katasztrófavédelem közlése szerint múlt csütörtök óta mintegy 30 könnyű sérültet láttak el, és tucatnyi megrongálódott házat vettek nyilvántartásba.

A kormány úgy döntött, hogy fokozza a katasztrófavédelmi szolgálatok mozgósítását, és növeli hatáskörüket, és legalább péntekig „készenléti állapotot” hirdetett meg.

A portugál meteorológiai szolgálat szerdán a szárazföld 18 körzetéből 16-ban vörös riasztási fokozatot adott ki. Kétszer akkorra területre vonatkozik a jelzés, mint előző nap. A hőmérséklet az ország nagy részén várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot, Santarém térségében pedig 46 fokig is emelkedhet.

A Nyugat-Európa fölé telepedett hőhullám elsősorban Spanyolországot és Portugáliát érinti, de várhatóan erősödik és tovább fog terjedni – mondta Clare Nullis, a Meteorológiai Világszervezet szóvivője Genfben. A „nagyon-nagyon száraz talajok” kritikus helyzetéről és a hőmérsékletnek az Alpok gleccsereire gyakorolt hatásáról is beszélt.

„Ez egy nagyon rossz évszak a gleccserek számára” – fogalmazott alig több mint egy héttel azután, hogy Olaszországban a globális felmelegedés miatt meggyengült Marmolada gleccser egy hatalmas tömbje összeomlott, és 11 ember meghalt.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!