Újabb áldozatait találták meg az észak-olaszországi jégcsuszamlásnak

2022. július 6. – 19:07

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az olasz mentőcsapatok szerdán két újabb áldozatot találtak az észak-olaszországi Marmolada lejtőin. A vasárnapi gleccseromlás a feltételezések szerint akár 12 ember halálát is okozhatta.

Így jelenleg kilenc megerősített áldozata van a Marmolada hegységben lezúdult jégcsuszamlásnak.

Maurizio Fugatti, Trento régió elnöke szerint drónok segítségével folytatódik a keresés, mivel további három embert – mindannyian olaszok – továbbra sem találnak. Az áldozatok azonosításába bevontak egy DNS-elemzésre szakosodott rendőrségi csoportot is.

A mentést koordináló szervek remélik, hogy a drónok és helikopterek munkáját csütörtöktől egy szakértői csapat és a terület lejjebb fekvő részein keresőkutyák is segíthetik, ugyanis akkorra az előrejelzések szerint javulni fog az időjárás. A hegy egy része továbbra is lezárva marad a turisták elől, hogy a mentőcsapatok dolgozhassanak, illetve a hegymászók ne juthassanak be a veszélyes területekre.

A vasárnap bekövetkezett jégcsuszamlást a rendkívül magas hőmérséklettel magyarázzák: szombaton csúcshőmérsékletet, 10 Celsius-fokot mértek a Marmolada csúcsán. Kutatók szerint a klímaváltozás miatti általános hőmérséklet-emelkedés nehezebben megjósolhatóvá teszi a gleccserek mozgását.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!