Erősen szerepelt a japán kormánykoalíció az Abe Sinzó elleni merénylet utáni választáson

2022. július 10. – 19:08

frissítve

Erősen szerepelt a japán kormánykoalíció az Abe Sinzó elleni merénylet utáni választáson
A japán Liberális Demokrata Párt (LDP) eredményvárója 2022. július 10-én – Fotó: Toru Hanai / Pool via Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Növelni fogja többségét a Japánt kormányzó jobboldali koalíció a parlament felsőházában az előrejelzések szerint, írja a Reuters. Vasárnap tartottak választást az ázsiai országban, két nappal azután, hogy merényletet követtek el a volt miniszterelnök, Abe Sinzó ellen.

Abét egy kampányrendezvény közben lőtték meg hátulról egy házilag készített puskával, és bár kórházba szállították, már nem tudták megmenteni az életét. Ő volt a legfiatalabban kinevezett, és a leghosszabb ideig regnáló japán miniszterelnök, aki két ciklusban, 2006 és 2007, majd 2012 és 2020 között kormányozta az országot – és évtizedes tabukat döntögetett a gazdaságpolitika és védelmi politikai terén is. Abe Sinzó a 2020-as lemondása után is a kormánypárt megkerülhetetlen alakja maradt, a volt kormányfő elleni merénylet pedig sokkolta Japánt, erről itt írtunk részletesen.

A vasárnapi felsőházi választás a Reuters szerint inkább egy népszavazás a hivatalban lévő kormányról, mintsem komoly téttel bíró voksolás, hiszen a kormány összetételéről az alsóházi választások döntenek. Az NHK japán köztévé exit poll felmérése alapján úgy tűnik, a japánok továbbra is bizalmat szavaznak a nevével ellentétben konzervatív Liberális Demokrata Párt és a Komeito koalíciójának:

a versenyeztetett 125 képviselői helyből 69-83 helyet szerezhetnek az eddigi 69 helyett.

A japán szenátusban összesen 245 mandátum van, amelyek fele háromévente megújul, írja az MTI. Várhatóan hétfőn hirdetnek hivatalos eredményt a választásról.

A Reuters szerint a kormánypártok jó szereplése megszilárdíthatja Kisida Fumio kormányfői hatalmát is. „Jelentős eredmény, hogy sikerült összehoznunk ezt a választást egy olyan időszakban, amikor azt az erőszak alapjaiban rengette meg” – mondta a miniszterelnök az exit poll közzététele után.

Az adatok szerint elképzelhető, hogy az LDP önállóan szerez többséget a felsőházban, ezzel pedig lehetővé válna, hogy a pacifista Komeito kihagyásával felül tudják vizsgálni a békepárti japán alkotmányt, és kibővítsék a japán hadsereg lehetőségeit. Abe Sinzó éveken keresztül törekedett erre, viszont sosem sikerült megszereznie ehhez a többséget a parlamentben – most viszont Kisida beteljesítheti elődje vágyát.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!