Megbocsáthatatlan tett, pótolhatatlan veszteség – sorra reagálnak a világ vezetői Abe Sinzó halálára

2022. július 8. – 14:01

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Pénteken merénylet áldozata lett Japán volt miniszterelnöke, Abe Sinzó, a 67 éves politikus belehalt a sérüléseibe. Abe egy vasútállomáson tartott kampánybeszédet Narában, a vasárnapi felsőházi választások előtt, amikor egy 41 éves férfi hátulról lelőtte a saját készítésű sörétes puskájával. Az előzetes letartóztatásba helyezett férfi vallomást is tett, a nyomozóknak azt mondta, azért akarta megölni Abét, mert elégedetlen volt vele.

A merénylet híre sokkolta Japánt, mert példátlan esetről van szó: „A lehető legrosszabb” történt pénteken – írja a BBC tokiói tudósítója a japán közhangulatról. „Bármit is gondolt bárki Abéról, Japánt most egyesíti a gyász, a düh és a döbbenet”.

Különösen érzékenyen érinti ez az országot a vasárnapi választások előtt. „Amióta megjelent reggel a hír erről, csak úgy özönlenek az üzenetek barátoktól, ismerősöktől: hogyan történhetett meg mindez Japánban?” – írja a BBC tudósítója

„Nem túlzok, amikor azt mondom, hogy az emberek itt nem gondolnak erőszakos bűncselekményekre.”

„Nagy tisztelettel tekintek Abe Sinzó örökségére, és a legmélyebb részvétemet fejezem ki iránta” – mondta Japán miniszterelnöke, Kisida Fumio, kiemelve, hogy Abe volt a leghosszabb ideig hivatalban lévő japán kormányfő. Kisida „személyes barátjának” nevezte Abét, akivel „sok időt töltött” együtt, Japánt pedig „nagyszerűen vezette”. „Értékes tanácsokat és támogatást kaptam Abétól” – mondta Kisida. A miniszterelnök brutális tettnek nevezte az Abe elleni merényletet, ami után „nehéz szavakhoz jutni” – és ahogyan az a Straits Times videóján látszik, Kisida valóban megtört a hír miatt:

Azonban szerinte nem szabad hagyni, hogy az eset befolyásolja a kormányzás menetét és a választás lefolytatását: „Holnap folytatjuk a választási kampányt, azzal az elhatározással, hogy nem adhatjuk meg magunkat soha az erőszaknak.”

Megbocsáthatatlan bűncselekmény, pótolhatatlan veszteség

A hírre Abe kollégái, pályatársai is reagáltak, több vezető külföldi politikus is kifejezte részvétét a merénylet miatt.

„Elképesztően szomorú hír érkezett Abe Sinzóról. Sokan fognak emlékezni a globális vezetői tevékenységére” – írta Twitterén Boris Johnson, aki részvétét fejezte ki Abe családja, barátai és a japán nép felé. „Az Egyesült Királyság önök mellett áll ezekben a sötét és szomorú időkben.”

Narendra Modi indiai miniszterelnök „elmondhatatlanul megdöbbent és elkeseredett egyik legkedvesebb barátja” halálhírén. Modi „kiemelkedő globális államférfinak és kiváló vezetőnek” nevezte Abét, aki „annak szentelte az életét, hogy jobb hellyé tegye Japánt és a világot”.

Abe Sinzó a Liberális Demokrata Párt egyik 2017-es kampányrendezvényén – Fotó: Toru Hanai / Reuters
Abe Sinzó a Liberális Demokrata Párt egyik 2017-es kampányrendezvényén – Fotó: Toru Hanai / Reuters

Ausztrália volt miniszterelnöke, Tony Abbott egyenesen a legkiemelkedőbb vezetőnek nevezte Abét Japán második világháború utáni történetében: „Abe alatt Japán elfoglalta a méltó helyét, mint a Csendes-óceán nyugati partvidékének vezető demokráciája. Szörnyű veszteséget jelent ez Japán, Ausztrália, és egy olyan világ számára, ahol erőben és egységben állnak a demokráciák.”

Jun Szuk-jeol dél-koreai elnök „megbocsáthatatlan bűncselekménynek” nevezte az Abe Sinzó elleni merényletet, és részvétét fejezte ki Japán felé.

Olaf Scholz német kancellár „mélyen elkeseredett és megdöbbent” a pénteki híren, és hozzátette: Németország „szorosan Japán mellett áll ezekben a nehéz órákban”. Emmanuel Macron elnök a francia nép nevében fejezte ki részvétét a japán hatóságok és a nép felé.

Az Egyesült Államok részéről Antony Blinken külügyminiszter emlékezett meg a japán kormányfőről, akit rendkívüli partnernek nevezett, mert „új magasságokba emelte” az amerikai-japán kapcsolatokat.

Vlagyimir Putyin orosz elnök „pótolhatatlan veszteségnek” nevezte Abe halálát, és felvette a kapcsolatot Abe Sinzó családjával, hogy kifejezze részvétét a hozzátartozóknak. Telegram-csatornáján Putyin azt írta, Abe „kiváló államférfi” volt, aki „sokat tett az országaink közötti jószomszédi viszony fejlődéséért”.

„Elítélem azokat, akik elkövették ezt a szörnyű támadást” – közölte Recep Tayyip Erdogan török elnök, aki „kedves barátjának” nevezte Abe Sinzót. Klaus Iohannis román elnök pedig „a demokrácia és a multilateralizmus erős védelmezőjeként” jellemezte Abét.

„Isten nyugosztalja, Abe-szan!” – írta Facebook-posztjában Orbán Viktor. A miniszterelnök egy Abe Sinzóval készült közös képpel emlékezett meg a japán kormányfőről, hozzátéve: „Magyarország egy fontos barátját veszítette el.”

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!