Oroszországtól kért mentőövet a mély válságban lévő Srí Lanka

2022. július 7. – 16:22

Oroszországtól kért mentőövet a mély válságban lévő Srí Lanka
Túlzsúfolt vonatra próbálnak felkapaszkodni az utasok Colombóban – Fotó: Dinuka Liyanawatte / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Oroszországtól kért segítséget a súlyos gazdasági válságba jutott Srí Lanka, írja az MTI.

Gotabaja Radzsapaksza elnök a Twitter-en közölte, hogy egyebek mellett üzemanyag vásárlására szolgáló kölcsönt kért Vlagyimir Putyin orosz elnöktől.

Radzsapaksza beszámolt arról is, hogy megkérte Putyint, gondoskodjon arról, hogy az Aeroflot orosz légitársaság ismét vegye fel úti céljai közé Srí Lankát, mivel az orosz turisták pénze fontos bevételi forrás.

A Srí Lanka-i energiaügyi miniszter csütörtökön bejelentette, hogy orosz olajipari cégek két képviselője érkezett a fővárosba, Colombóba.

Ranil Vikremeszinge miniszterelnök június 22-én jelentette be Srí Lanka teljes gazdasági összeomlását. A pénzügyminiszteri posztot is betöltő Vikremeszinge akkor figyelmeztetett arra is, hogy az országnak – az olajipar súlyos, mintegy 700 millió dolláros (több mint 260 milliárd forintos) adóssága miatt – nincs elég pénze üzemanyagimportra.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, és az elszabaduló inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések. Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár.

Az ENSZ humanitárius katasztrófára figyelmeztetett.

A dél-ázsiai országban május hetedikén szükségállapotot hirdetett az előző elnök, Gotabaja Radzsapaksza.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!