Srí Lanka-i válság: nem csillapodnak a gazdasági válság miatt kitört zavargások, rendkívüli állapotot vezettek be

2022. május 7. – 13:22

Másolás

Vágólapra másolva

Szükségállapotot hirdetett pénteken Srí Lanka elnöke, Gotabaja Radzsapaksza, miután az elhúzódó tüntetések és az általános sztrájk miatt bezárták az országban az iskolákat, az üzleteket, és nem működik a tömegközlekedés sem – számolt be a CNN.

Colombóban a pénteki demonstrációkon a rendőrség könnygázt vetett be a parlament közelében tüntetőkkel szemben. Az ellenzék bírálja a kormányt a rendkívüli állapot bevezetése miatt, Sajith Premadasa ellenzéki vezető szerint az intézkedés „ellentétes a válság megoldásának keresésével”. Radzsapaksza egyszer már hirdetetett szükségállapotot április 1-jén, de öt nap után visszavonta azt.

A zavargások nyomán az ország kormánya és a jegybank elnöke a hét elején lemondott, miután több tucat képviselő kihátrált a koalíció mögül. A politikai válság háttere, hogy a dél-ázsiai szigetország 1948-ban megszerzett függetlensége óta nem látott gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket tovább súlyosbított a koronavírus-járvány és ennek nyomán a turizmusból származó bevételek elmaradása. Szakértők szerint a 22 millió lakosú Srí Lanka jelentősen eladósodott, és sürgősen devizára van szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert és gyógyszereket importálhasson. A colombói vezetést jelenleg indiai és kínai hitelekkel kell kisegíteni, és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) is segítséget kért.

A lakosság életét a legnagyobb mértékben a drasztikusan megugró élelmiszerárak és bizonyos alapcikkek hiánya keseríti meg. Sokan kénytelenek órákat sorban állni a perzselő hőségben, hogy üzemanyaghoz, élelmiszerhez vagy gyógyszerhez jussanak. A Covid-helyzet és az ukrán háború folyományaként a világban elszállóban vannak az élelmiszerárak, ami főként a globális dél szegényebb országaiban vezethet politikai instabilitáshoz, az elmúlt hetekben a magas infláció miatt tiltakozások indultak többek között Irakban, Szudánban és Albániában is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!