Tovább mélyül a Srí Lanka-i válság, több tucat képviselő kihátrált a kormánykoalícióból

2022. április 5. – 09:56

Tovább mélyül a Srí Lanka-i válság, több tucat képviselő kihátrált a kormánykoalícióból
Tüntetők Srí Lankán – Fotó: Dinuka Liyanawatte / Reuters

Másolás

Vágólapra másolva

Már negyvennél is több képviselő távozott a Srí Lanka-i elnök, Gotabaja Radzsapaksza vezette koalícióból, írja a BBC. Függetlenként folytatják munkájukat. A képviselők egyelőre csak a kormánytól vonták meg a támogatásukat, nem álltak be az ellenzék mögé.

Hétfőre virradóra lemondott a kormány, miután az országban tüntetéseket tartottak az emelkedő élelmiszer- és üzemanyagárak miatt.

„Mindegyik miniszter benyújtotta lemondását, hogy az elnök újabb kormányalakítási megbízást adhasson” – idézte az MTI Dines Gunavardena oktatási minisztert.

A feldühödött tömeg csütörtökön autókat gyújtott fel Gotabaja Radzsapaksza elnök otthonának közelében, és a rendőrökkel is összecsapott. Húsznál több rendőr megsérült. Pénteken őrizetbe vettek 53 tüntetőt. A tiltakozások átterjedtek az ország más részeire is. A megmozdulások nyomán az elnök rendkívüli állapotot hirdetett pénteken, és utcára vezényelte a katonaságot, az internetszolgáltatást felfüggesztették.

Hétfőn bejelentette lemondását a jegybank elnöke, Adzsit Kabral is.

A dél-ázsiai szigetország 1948-ban megszerzett függetlensége óta nem látott gazdasági nehézségekkel küzd, amelyeket tovább súlyosbított a koronavírus-járvány és ennek nyomán a turizmusból származó bevételek elmaradása. Szakértők szerint a 22 millió lakosú Srí Lanka jelentősen eladósodott, és sürgősen devizára van szüksége, hogy üzemanyagot, földgázt, élelmiszert és gyógyszereket importálhasson.

A colombói vezetést újabb indiai és kínai hitelekkel kell kisegíteni, és a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF) is segítséget kért.

Az elmúlt hetekben a magas élelmiszerárak miatt tiltakozások indultak többek között Irakban, Szudánban és Albániában is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!