Srí Lankán kijárási tilalmat vezettek be, mert eldurvultak a magas élelmiszerárak elleni tiltakozások

2022. április 2. – 16:26

Srí Lankán kijárási tilalmat vezettek be, mert eldurvultak a magas élelmiszerárak elleni tiltakozások
Napok óta zajlanak a tüntetések Srí Lankán Fotó: Ishara S. Kodikara / AFP

Másolás

Vágólapra másolva

A nyersanyagokban szegény országban a hatóságok most bárkit őrizetbe vehetnek, de a tüntetők nem lankadnak.

Srí Lankán rendkívüli állapotot és 36 órás kijárási tilalmat hirdettek a hatóságok, miután a magas élelmiszer- és üzemanyagárak, valamint a hiányjelenségek miatt elindult tiltakozások hevessé váltak – írja a BBC.

A hatóságoknak ilyenkor joguk van embereket akár elfogatóparancs, vagy megalapozott gyanú nélkül is őrizetbe venni. A lépés célja az újabb tiltakozások megállítása, miután az elmúlt napokban a demonstrálók járműveket gyújtottak fel és Gotabaya Rajapaksa elnök rezidenciája körül is demonstráltak.

A szegény, szingalézek, tamilok és mórok lakta Srí Lanka súlyos gazdasági válság közepén van, részben azért, mert a Covid visszavetette az ország számára jelentős bevételeket hozó idegenforgalmat, részben pedig azért, mert a nyersanyagszegény országnak egyre drágábbá vált az import. Így a magas árak és az ország devizahiányos állapota miatt egyre nehezebb az üzemanyag és az élelmiszer biztosítása.

Az áramellátás gyakran akadozik, de gyakran van hiány üzemanyagból, az alapvető élelmiszerekből és a gyógyszerekből is, ezért a 22 milliós szigetországban sokan vonultak az utcára.

Az elmúlt napokban a rendőrök már könnygázt és vízágyúkat is bevetettek, és rátámadtak a tiltakozókra, akik védekeztek, s így legalább kéttucatnyi rendőr is megsérült.

Pénteken 53 tüntetőt tartóztattak le, a helyi média pedig arról számolt be, hogy öt fotóst is őrizetbe vettek és állítólag meg is kínoztak. A kormány közölte, hogy megvizsgálja az utóbbi állítást.

Az elmúlt hetekben a magas élelmiszerárak miatt tiltakozások indultak többek között Irakban, Szudánban és Albániában is.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!