Alig van már üzemanyag a becsődölt Srí Lankán, durván meg kellett emelni az árakat

2022. június 26. – 15:18

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Kezd teljesen kifogyni az üzemanyagból a csődhelyzetbe került Srí Lanka – derül ki a Guardian cikkéből.

A politikai-gazdasági összeomlás sújtotta ország 15-22 százalékos üzemanyag-áremelést vezetett be, miután gyakorlatilag kifogyott a benzin és a gázolaj. Az energiaügyi miniszter tájékoztatása szerint a helyzet oka, hogy több várt szállítmány késik. Kancsana Vijesekera bocsánatot kért az autósoktól, amikor szombaton közölte, hogy a múlt héten esedékes olajszállítmányok nem érkeztek meg, sőt, a jövő hétre tervezettek sem fogják idejében elérni Srí Lankát „banki” okok miatt. A kereslet visszafogása érdekében a benzin 22, a tömegközlekedésben elterjedtebb dízel ára 15 százalékkal emelkedett szombaton.

Srí Lanka a héten fogadta az USA pénzügyminisztériumának és külügyminisztériumának küldöttségét, amely azért ment az országba, hogy feltérképezze, miként tudná az Egyesült Államok a leghatékonyabban támogatni a rászoruló Srí Lanka-iakat. „A gazdasági növekedés támogatására és a demokratikus intézmények megerősítésére irányuló erőfeszítéseink még soha nem voltak ilyen fontosak, hiszen a Srí Lanka-iak történelmük legnagyobb gazdasági kihívásaival állnak szemben” – nyilatkozta Julie Chung, az Egyesült Államok kolombói nagykövete.

A nagykövetség közölte, hogy az elmúlt két hétben 158,75 millió dollárnyi finanszírozást fogadott el a Srí Lanka-iak megsegítésére. Az ENSZ korábban sürgősségi felhívást adott, amely szerint 47 millió dollárt kellene összegyűjteni a 22 milliós ország legkiszolgáltatottabb rétegeinek élelmezéséhez. A szervezet szerint mintegy 1,7 millióan szorulnak „életmentő segítségre”, mivel a súlyos hiányjelenségek és az elszálló árak miatt ötből négy ember kénytelen volt csökkenteni az élelmiszerfogyasztását.

A héten közölte Ranil Vikremeszinge, az ország miniszterelnöke, hogy „Srí Lankán sokkal nagyobb a baj a gáz-, a víz- és az áramellátásban jelentkező nehézségeknél, a gazdaság teljesen összeomlott”. A szigetország 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve erős inflációban nyilvánul meg, miközben mindennaposak az erőszakossá fajuló tüntetések.

Srí Lanka áprilisban került az államcsőd állapotába, azóta nem képes fizetni 51 milliárd dolláros államadóssága lejáró kamatait. A kormány tárgyalásban van a Nemzetközi Valutaalappal pénzügyi mentőövekről.

A múlt héten katonák tüzet nyitottak egy benzinkúton kitört zavargás Visuvamaduban. A rendőrség szerint négy civil és három katona megsebesült, és ez volt az első eset, amikor a hadsereg éles lőszert használt a súlyosbodó tüntetések megfékezésére.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!