Srí Lanka miniszterelnöke teljes gazdasági összeomlást jelentett be

2022. június 22. – 13:53

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

„Srí Lankán sokkal nagyobb a baj a gáz-, a víz- és az áramellátásban jelentkező nehézségeknél, a gazdaságunk teljesen összeomlott” – közölte Ranil Vikremeszinge,az ország miniszterelnöke a törvényhozásban.

A pénzügyminiszteri posztot is betöltő Vikremeszinge figyelmeztetett arra is, hogy az országnak – az olajipar súlyos, mintegy 700 millió dolláros (több mint 260 milliárd forintos) adóssága miatt – nincs elég pénze üzemanyagimportra sem. „Úgy tűnik, zuhanórepülésben vagyunk” – fogalmazott az MTI szerint.

Bejelentette egyúttal, hogy csütörtökön magas rangú indiai, a jövő héten pedig amerikai delegáció érkezik a szigetországba, hogy támogatásokról egyeztessenek, illetve úgy vélte, optimizmusra adnak okot azok a megbeszélések is, amik a Nemzetközi Valutaalap, vagyis az IMF küldöttsége és a az ország vezetése között zajlanak az ország adósságának átütemezéséről. A főváros, Colombo emellett donorkonferenciát szervez India, Kína és Japán részvételével.

„Nem egyszerű feladat talpra állítani egy országot, amelynek teljesen összeomlott a gazdasága” – fogalmazott Vikremeszinge, aki egyúttal az ellenzék támogatását kérte ehhez.

A 22 milliós ország az 1948-as függetlenné válása óta nem élt át a mostanihoz hasonló gazdasági válságot, amely egyebek között élelmiszer- és gyógyszerhiányban, illetve erős inflációban nyilvánul meg. Srí Lanka már szinte benzin nélkül maradt, és más üzemanyagokból is akut hiány mutatkozik, a szigeten mindennaposak a tüntetések.

Colombo továbbá felfüggesztette a 2026-ig visszafizetendő 25 milliárd dollárból idén esedékes mintegy 7 milliárd dollárnyi külföldi hitel visszafizetését is. Az ország teljes külföldi adóssága 51 milliárd dollár. Az ENSZ most humanitárius katasztrófára figyelmeztetett.

Kedvenceink
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!
Partnereinktől