Zelenszkij a nyugati tüzérségi eszközöket dicsérte

2022. július 6. – 23:24

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök esti beszédében úgy fogalmazott, hogy a már Ukrajnában lévő nyugati tüzérségi eszközök nagyon hatékonyan működnek.

Azt mondta, az eszközök pontossága olyan, amilyenre szüksége volt az ukrán haderőnek. Elsősorban a megszálló orosz csapatok raktárait, logisztikai vonalait támadják velük, ez pedig az ukrán elnök szerint jelentősen csökkenti az orosz hadsereg támadási potenciálját. A megszállók veszteségei egyre csak növekedni fognak, és az utánpótlás is egyre nehezebbé válik – mondta.

Bár nem nevezte meg az eszközöket, vélhetően elsősorban az USA által küldött HIMARS-rakétarendszerekre célzott. Ezek azok a fegyverek, amiket Ukrajna a háború kezdete óta legjobban várt. A HIMARS nagy precizitású, GPS-irányítású rakétákat lő ki, 80 kilométeres távolságból is pontosan lehet vele célozni.

Ezekkel a rakétákkal az orosz tüzérség hatótávolságán kívülről (az orosz nehézlövegek 20-25 kilométerre tudnak ellőni), védett pozícióból vehetik tűz alá az orosz ütegeket, illetve utánpótlási egységeket. Egyes elemzők szerint a fegyver akár meg is fordíthatja a háború menetét, mások azonban azt mondják, a HIMARS legfeljebb csak kiegyenlíti a két fél felszereltsége közötti különbséget.

(CNN)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!