Összekülönbözött Zelenszkij az ukrán hadsereg vezérkarával a hadkötelezettek szabad mozgásának ügyében

2022. július 6. – 20:20

frissítve

Másolás

Vágólapra másolva

Az ukrán hadsereg a hadkötelezett férfiak szabad mozgásának korlátozását tervezi a sorozás megkönnyítése érdekében. Olyan engedélyezési rendszer bevezetését tervezik, ami megtiltaná a sorozásra jogosult férfiaknak, hogy elhagyják azt a régiót, ahol nyilvántartásba vették őket. A lépés célja az, hogy az ország fegyveres erői könnyebben megtalálják a potenciális sorköteleseket. A döntést komoly kritikák érik Ukrajnában.

Zelenszkij elnök kedd esti tévés beszédében bírálta a bejelentést, szerinte a vezérkarnak nem lenne szabad nélküle döntéseket hoznia. Két parlamenti képviselő azonnal törvénytervezetet nyújtott be, amely eltörölné a hadsereg kezdeményezését, amelyet „elavultnak” neveztek. Egyelőre tehát nem világos, hogy életbe léptetik-e a korlátozást.

Amióta Zelenszkij az orosz invázió kezdetén hadiállapotot hirdetett, minden 18 és 60 év közötti ukrán férfi katonai szolgálatra kötelezett, tehát tilos elhagyniuk az országot. Van néhány kivétel, például a rossz egészségi állapotú férfiak és a három- vagy többgyermekes apák.

(Guardian)

Kapcsolódó
Partnereinktől
Kövess minket Facebookon is!